ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΜΚΟ ΜΕ ΑΠΕΙΛΕΣ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥΣ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ

Δείτε την ανακοίνωση της διοίκησης του συλλόγου

Με αφορμή τις προσπάθειες που γίνονται από ΜΚΟ για να πραγματοποιηθούν δράσεις σε συνεργασίες με δήμους σχετικά με ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

-Ο νόμος 4830/21 αναγνωρίζει δύο καταστάσεις ζώων συντροφιάς. Τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα.
-Όσα ζώα δεν είναι τσιπαρισμένα θεωρούνται αδέσποτα και είναι στην ευθύνη αποκλειστικά και μόνο των δήμων.
-Είναι παράνομο να συμμετέχει οποιοσδήποτε άλλος στην διαχείριση των αδέσποτων.
-Δεν νοείται δεσποζόμενο ατσιπάριστο ζώο. Όποιο ζώο δεν έχει τσιπ είναι αδέσποτο.
-Εάν κάποιος έχει στην κατοχή του ατσιπάριστο ζώο είναι παράνομος.
-Οι δήμοι μπορούν κατ’εξαίρεση να μεριμνούν για δεσποζόμενα (τσιπαρισμένα) ζώα ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Κατόπιν των παραπάνω,

-Οι δήμοι θα πρέπει να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και να επιτελέσουν το ρόλο τους, που είναι μεταξύ άλλων και ο έλεγχος.

-Είναι δελεαστική η δυνατότητα να εκχωρήσουν σε άλλους τις ευθύνες τους και να κρυφτούν πίσω από διάφορες δράσεις που ακούγονται μεν ευχάριστες, είναι όμως λάθος.

-Πρέπει να σταματήσουν επιτέλους να χαϊδεύουν τα αφτιά των πολιτών (ιδιαίτερα των ανεύθυνων) και να εκμεταλλεύονται τον ξεχειλωμένο από τον νόμο όρο της ευπαθούς ομάδας για να λαϊκίσουν με παροχές κτηνιατρικών πράξεων δωρεάν ή σε συμβολικές τιμές με ρουσφετολογικό συχνά χαρακτήρα.

-Είναι απαράδεκτο αντί να ελέγχονται οι ασυνεπείς κηδεμόνες ζώων να επιβραβεύονται με παροχές.

-Τέτοιου είδους δράσεις είναι σε λάθος κατεύθυνση, δίνουν το λάθος μήνυμα στους ανεύθυνους ιδιοκτήτες και στρέφονται εντέλει ενάντια στους συνεπείς ιδιοκτήτες που έχουν ήδη αναλάβει τις ευθύνες τους.

-Ο οποιοσδήποτε είναι ελεύθερος να προσφέρει κάθε είδους φιλανθρωπικό έργο, όχι όμως στις πλάτες των κτηνιάτρων.

Oι κτηνίατροι διαρκώς συνεργάζονται, συμβουλεύουν και στηρίζουν έμπρακτα τους δήμου, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους με οικονομικό και προσωπικό κόστος προσπαθώντας να βοηθήσουν σε ένα κοινωνικό πρόβλημα και εντέλει υπόθεση δημόσιας υγείας,το οποίο όμως δεν δημιούργησαν αυτοί και για την αντιμετώπιση του οποίου επιδεικτικά αγνοείται η επιστημονική τους γνώμη.

Δεν θα πρέπει η υπεύθυνη αυτή στάση να εκλαμβάνεται ως αδυναμία με αποτέλεσμα να πιέζονται και να παραπλανούνται για να συμμετέχουν σε προγράμματα με εκβιαστικούς όρους και εξευτελιστικές αμοιβές.

Τα μέλη του συλλόγου συνεργάζονταν και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται απευθείας και μόνο με τους δήμους, θα πρέπει όμως και αυτοί από τη μεριά τους να επιλέξουν αν θέλουν την συνεργασία αυτή ή εξυπηρετούν ατζέντα άλλων.

Δεν είναι δυνατόν οι κτηνίατροι να αποδεχτούν την οποιαδήποτε ΜΚΟ να έχει ρόλο μεσάζοντα στις σχέσεις τους με τους δήμους και να επιδιώκει να γίνει το αφεντικό τους, επιφυλάσσοντας για τους ίδιους το ρόλο του φτηνού εργαζόμενου.

Ο κτηνιατρικός σύλλογος διαφωνώντας με το εδάφιο του νόμου που δίνει την δυνατότητα στους δήμους να εκχωρούν τις αρμοδιότητές τους για την διαχείριση των αδέσποτων σε ΜΚΟ, έχει αποφασίσει πως τα μέλη του δεν θα συνεργαστούν με καμία ΜΚΟ που έχει έρθει σε συμφωνία με δήμο, πολύ δε περισσότερο αν δεν υπάρχει καμία συμφωνία αφού απλά εκεί η ενασχόληση με τα αδέσποτα είναι παράνομη.

-Σε μια ελεύθερη αγορά και μια ελεύθερη χώρα, οι συνάδελφοι είναι και πρέπει να είναι ελεύθεροι να επιλέξουν με ποιους όρους θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους με τρόπο αξιοπρεπή και ικανό να τους εξασφαλίζει τον βιοπορισμό τους.

-Η κτηνιατρική πράξη είναι ίδια, είτε εκτελείται σε δεσποζόμενο ζώο είτε σε αδέσποτο και ο κτηνίατρος πρέπει να είναι σε θέση να την παρέχει χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα, στην επιστημονική του επάρκεια αλλά και στην ηθική του.

-Η αγορά μπορεί να είναι ελεύθερη, δεν είναι όμως ασύδοτη. Υπάρχουν κανόνες και αρμόδια όργανα που ελέγχουν όσους προσπαθούν με αμφιλεγόμενες πρακτικές να καθορίσουν και να στρεβλώσουν τους όρους παροχής υπηρεσιών και εργασίας των συναδέλφων κτηνιάτρων δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ο κάθε συνάδελφος είναι ελεύθερος να επιλέξει με ποιον θα συνεργαστεί, με ποιους όρους και υπό ποιες συνθήκες, και θα το κάνει, κατά την κρίση του,έχοντας ενημερωθεί σωστά, με διαφάνεια και συναδελφικότητα.

Είναι απαράδεκτο και δεν γίνεται ανεκτό οι ΜΚΟ να επιχειρούν να εκμαιεύσουν τη συνεργασία κτηνιάτρων υπό καθεστώς πιέσεων, εκβιασμών και απειλών οικονομικών και άλλων.

Είμαστε σίγουροι πως όλοι οι συνάδελφοι θα επιδείξουν αλληλεγγύη, αλληλοσεβασμό και δεοντολογική ηθική και δεν θα υιοθετήσουν συμπεριφορές αντιδεοντολογικές και αντισυναδελφικές που συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό, και θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.
Εξάλλου, τέτοια φαινόμενα είναι ελεγχόμενα και κολάσιμα από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα όπως είναι το πειθαρχικό του ΓΕΩΤΕΕ.

Ο σύλλογος θα σταθεί αρωγός με κάθε πρόσφορο μέσο σε οποιονδήποτε συνάδελφο πιέζεται αθέμιτα, εκβιάζεται και απειλείται.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ