ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Σε έναν κόσμο όπου η επιδίωξη της μακροζωίας είναι μια καθολική επιθυμία, ορισμένες περιοχές ξεχωρίζουν ως καταφύγια μακροζωίας, με πληθυσμούς με εντυπωσιακά μεγάλη διάρκεια ζωής. Αυτά τα hotspot μακροζωίας, που συχνά αναφέρονται ως Μπλε Ζώνες, έχουν συγκεντρώσει την παγκόσμια προσοχή για την υψηλή συγκέντρωση αιωνόβιων και τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

1. Μονακό

Το Μονακό μια από τις μικρότερες χώρες παγκοσμίως. Οι κάτοικοι του Μονακό απολαμβάνουν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως, παρά τον πυκνό πληθυσμό του. Βρίσκεται στη Γαλλική Ριβιέρα, αυτό το διαμάντι της Δυτικής Ευρώπης φημίζεται για τη χλιδή του, φιλοξενώντας τον μεγαλύτερο αριθμό εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων κατά κεφαλήν παγκοσμίως. Η μέση διάρκεια ζωής είναι 89,73 χρόνια και η διατροφή είναι κυρίως η μεσογειακή.

2. Σαν Μαρίνο

Φωλιασμένος στην Ιταλία και με πληθυσμό περίπου 30.000 κατοίκων, ο Άγιος Μαρίνος ξεχωρίζει για το εξαιρετικά μεγάλο προσδόκιμο ζωής του. Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή τη μακροζωία περιλαμβάνουν τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας της χώρας, την απουσία εθνικού χρέους, το πλεόνασμα προϋπολογισμού και πληθυσμό όπου περίπου οι μισοί ασκούν ενεργά την πίστη τους. Η μέση διάρκεια ζωής είναι 83,01 χρόνια, ενω η τυπική διατροφή μοιάζει με την κουζίνα των περιοχών Emilia-Romagna και Marche της Ιταλίας

3. Ισλανδία

Η Ισλανδία αποδίδει το υψηλό προσδόκιμο ζωής στη χώρα στο καθαρό περιβάλλον και την εξάρτησή της από τη γεωθερμική ενέργεια που οδηγεί σε ελάχιστα επίπεδα ρύπανσης. Επιπλέον, η ισλανδική διατροφή, πλούσια σε ιχθυέλαιο, σχετίζεται με χαμηλότερα περιστατικά καρδιακών παθήσεων και κατάθλιψης. Η μέση διάρκεια ζωής είναι 81,28 χρόνια Τυπική διατροφή: Πλούσια σε ψάρια, αρνί στα βοσκοτόπια, άγρια ​​θηράματα, μαύρο τσάι, λαχανικά, άγρια ​​μούρα και δημητριακά ολικής αλέσεως.

4. Οκινάουα

Γνωστή για τον εύρωστο αιωνόβιο πληθυσμό της, η μακροζωία της Οκινάουα πηγάζει από την προσήλωσή της σε μια παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή, χαμηλή σε ζάχαρη και υψηλή σε δημητριακά. Ωστόσο, οι πρόσφατες διατροφικές αλλαγές προς πιο λιπαρά τρόφιμα στις νεότερες γενιές έχουν οδηγήσει σε μειωμένο προσδόκιμο ζωής. Η μέση διάρκεια ζωής των κατοίκων της Oninawan είναι πέντε φορές πιο πιθανό να φτάσει τα 100 χρόνια σε σύγκριση με τους ομολόγους τους αλλού στην Ιαπωνία. Τυπική δίαιτα: άφθονη σε ψάρια, σόγια και όσπρια

5. Ανδόρα

Αυτός ο μικρός ευρωπαϊκός θύλακας που βρίσκεται ανάμεσα στη Γαλλία και την Ισπανία μπορεί να υπερηφανεύεται για έναν σημαντικό αριθμό μακρόβιων ατόμων. Ο ενεργός τρόπος ζωής των κατοίκων της Ανδόρας, που διευκολύνεται από τα γραφικά μονοπάτια πεζοπορίας και τις ευκαιρίες για σκι της περιοχής, σε συνδυασμό με ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς, συμβάλλουν στη μακροζωία τους. Η μέση διάρκεια ζωής είναι 82,51 χρόνια, ενώ η τυπική διατροφή είναι Μεσογειακής έμπνευσης, με κρέας, λαχανικά και ψάρια που προέρχονται από γειτονικές χώρες

6. Ισραήλ

Το Ισραήλ παρουσιάζει αξιοσημείωτες διαφορές στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των πόλεων του. Ο συνδυασμός κουζινών της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου χαρακτηρίζει την τυπική ισραηλινή διατροφή. Η μέση διάρκεια ζωής είναι 81,5 χρόνια Τυπική δίαιτα: Ένα μείγμα γεύσεων της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου.

7. Χονγκ Κονγκ

Παρά το αστικό περιβάλλον του, το Χονγκ Κονγκ φιλοξενεί μερικά από τα μακροβιότερα άτομα στον κόσμο, ιδιαίτερα γυναίκες. Οι προπονήσεις τα ξημερώματα, μαζί με τις καθημερινό κολύμπι και τις πρωινές πεζοπορίες, συμβάλλουν στα εντυπωσιακά ποσοστά προσδόκιμου ζωής της πόλης. Η μέση διάρκεια ζωής είναι 86,7 χρόνια για τις γυναίκες και 80,5 χρόνια για τους άνδρες Τυπική δίαιτα: Καντονέζικη κουζίνα, με έμφαση στα ψάρια και τα λαχανικά στον ατμό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ