ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 9ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Εκπαιδευτική Επίσκεψη των μαθητών των τμημάτων Α1 και Α3 του Γυμνασίου μας στο Ιστορικό χωριό της Τσαριτσάνης την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024, στο πλαίσιο εγκεκριμένου Πολιτιστικού Προγράμματος με τίτλο, «Η Ιστορία πίσω από τα ονόματα των οδών της Λάρισας».

Σκοπός της Επίσκεψης ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες τον ξακουστό Λόγιο Διδάσκαλο του Γένους, Κων/νο Οικονόμο εξ Οικονόμων, στο όνομα του οποίου αφιερώθηκε η ομώνυμη οδός στο κέντρο της Λάρισας.

Το Πρόγραμμα εκπονείται από τις Φιλολόγους, Αλίγκα Βασιλική, Αντάρα Φωτεινή, και Τριανταφύλλου Αναστασία, οι οποίες συνόδευσαν τα παιδιά.
Οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν αρχικά στην Οικονόμειο Σχολή και ενημερώθηκαν από τη Διευθύντρια κα Κουτσιάη Γεωργία για την ίδρυσή της και για τη σπουδαία Βιβλιοθήκη της με παλιά και σπάνια βιβλία, καθώς και για τον ιδρυτή και Μεγάλο Διδάσκαλο του Γένους, Κωνσταντίνο Οικονόμο εξ Οικονόμων, ο οποίος με την πολύπλευρη προσωπικότητά του προετοίμασε και ενίσχυσε την Επανάσταση του 1821.

Οι μαθητές/τριες συναναστράφηκαν τους μαθητές/τριες της Οικονομείου Σχολής, που εκείνη την ώρα συμμετείχαν σε δράση για τη φιλοζωία. Θαύμασαν το πλούσιο υλικό που εκτίθεται εντός του ιστορικού κτιρίου και έπειτα φωτογράφισαν το επιβλητικό, αιωνόβιο κυπαρίσσι στο προαύλιο.

Δίπλα στον παρακείμενο Ι. Ν. της Παναγίας οι μαθητές/τριες εντυπωσιάστηκαν από την «κρυψάνα», τη μεγάλη κρύπτη, όπου κατέφευγαν οι αγωνιστές ή έκρυβαν τα προϊόντα τους για προστασία από τη μανία των Τούρκων.

Στη συνέχεια με οδηγό τον Δημοδιδάσκαλο και Πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου κ. Θάνο Βαθράκη περιηγήθηκαν στα σοκάκια του χωριού, στον Πύργο του Μάμτζιου, στο Αυστριακό Προξενείο, στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου, όπου ο σεβαστός π. Αθανάσιος μίλησε στα παιδιά για τη σπάνια τέχνη της αγιογραφίας και για την ιστορία του Ναού. Ακολούθως, κατευθυνθήκαμε στην πλατεία, όπου ο κ. Βαθράκης αφηγήθηκε δραματικά γεγονότα και εικόνες από τον αγώνα των κατοίκων κατά την γερμανική κατοχή.

Συνειδητοποιήσαμε όλοι τον σκληρό αγώνα των κατοίκων του μαρτυρικού χωριού της Ταριτσάνης για επιβίωση, τόσο την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όσο και της γερμανικής κατοχής. Επίσης, μας εντυπωσίασε η επίπονη προσπάθεια για τη διάσωση των πολύτιμων χειρογράφων και κειμηλίων, καθώς και η μεγάλη οικονομική ανάπτυξη που γνώρισε το χωριό την περίοδο της Τουρκοκρατίας με τα προϊόντα του να κυριαρχούν στην ευρωπαϊκή αγορά, κυρίως τα μεταξωτά υφάσματα και τα σταμπωτά μαντήλια. Οι εμπορικές αποστολές συνοδεύονταν πάντα από έφιππους, οπλισμένους αντιπροσώπους από τις «συντροφίες», δηλαδή, Έλληνες που εργάζονταν ομαδικά-συνεταιριστικά, με τη συμβολή και του Προξενείου για την ασφαλή μεταφορά των προϊόντων. Σε περιόδους επιδρομών κατέφευγαν στην Κρυψάνα ή στον Πύργο του Μάμτζιου, όπου υπήρχε η ασφάλεια από τις πολεμίστρες και τις καταχύστρες.

Μια ευχάριστη νότα αποτέλεσε η αναφορά στη Σοφία Βέμπο, την τραγουδίστρια της Νίκης του 1940, που περνούσε τα καλοκαίρια των παιδικών της χρόνων στην Τσαριτσάνη, στην οποία αφιέρωσε το τραγούδι «χωριό μου – χωριουδάκι μου».

Τέλος, οι μαθητές/τριες είχαν ελεύθερο χρόνο για να απολαύσουν τη φυσική ομορφιά, την μοναδική αισθητική των κτιρίων με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και να γευτούν διάφορα τοπικά εδέσματα. Παράλληλα, οι συνοδοί φιλόλογοι δέχθηκαν τη θερμή φιλοξενία και συζήτηση με τον Λόγιο Τσαριτσανιώτη, Ομότιμο Καθηγητή ΤΕΙ, κ. Χαράλαμπο Κοντό, ο οποίος τόνισε την αξία των συγγραμμάτων του Κ. Οικονόμου, που παραμένουν ανέκδοτα και τη σύνδεσή του με τον εξίσου άγνωστο στο ευρύ κοινό, Επίσκοπο Ρωγών Ιωσήφ, που καταγόταν από την Τσαριτσάνη και θυσιάστηκε στο Μεσολόγγι.

Πιστεύουμε ότι αυτή Επίσκεψη ήταν μια μοναδική εμπειρία απόκτησης γνώσεων και ερεθισμάτων για μικρούς και μεγάλους. Μας έδωσε την ευκαιρία της βιωματικής μάθησης της ελληνικής Ιστορίας και παράδοσης μέσα από τις αφηγήσεις των ανθρώπων που είναι ζωντανοί μάρτυρες αυτής και με την προοπτική να εμβαθύνουμε περισσότερο καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση. Ήταν μια αληθινή εμπειρία ζωής.

Ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία, την ενημέρωση και τον κόπο που κατέβαλαν: τον π. Αθανάσιο, εφημέριο ι. Ν. Αγίου Νικολάου, τη Δ/ντρια της Οικονομείου Σχολής κα Κουτσιάη Γ., τους συναδέλφους καθηγητές της Σχολής για την ανατροπή του προγράμματός τους, ιδιαιτέρως τον κ. Θ. Βαθράκη που μας οδήγησε με υπομονή και αφιέρωσε χρόνο για την ξενάγησή μας σε όλα τα ενδιαφέροντα σημεία του τόπου, με διηγήσεις και αναφορές στα ιστορικά γεγονότα χρησιμοποιώντας ευχάριστη για τα παιδιά διαλογική μέθοδο και τέλος, τον αξιότιμο Καθηγητή κ. Χ. Κοντό για τις εξειδικευμένες γνώσεις και πληροφορίες που μας προσέφερε.

Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν κι άλλες παρόμοιες ευκαιρίες στο μέλλον.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ