ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

Ο ακήρυχτος πόλεμος των αδέσποτων: «Μεταδημοτεύσεις», εγκαταλείψεις ζώων, ψεύτικα μικροτσίπ και υπογραφές από κτηνιάτρους φαντάσματα

Κυκλώματα που δρουν ανεξέλεγκτα εγκαταλείποντας αδέσποτα σε κάθε γωνιά της χώρας, κτηνιάτρους φαντάσματα, «μεταδημοτεύσεις» άτυχων ζώων, ψευδείς καταχωρήσεις, κλοπές ΑΦΜ, ανώνυμα τσιπάκια, πλαστές υπογραφές και μητρώα χωρίς αληθινά στοιχεία είναι το σκηνικό που συνθέτουν το παζλ των καταγγελιών που καταγράφονται καθημερινά στα αστυνομικά τμήματα σε όλης της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεση του το ethnos.gr μόνο το τελευταίο εξάμηνο υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες από έξι μεγάλους Δήμους της Αττικής, δύο της Στερεάς Ελλάδας και έναν της Θεσσαλίας για περιπτώσεις οργανωμένων εγκαταλείψεων σκύλων οι οποίοι μετά τον εντοπισμό τους φέρουν τσιπάκι αλλά ψεύτικα στοιχεία. Φέρουν επίσης καταχώριση ΑΦΜ διαφόρων προσώπων που έχουν αποβιώσει ή δε γνωρίζουν καν την ύπαρξη των σκυλιών αφού ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν στην κατοχή τους κάποιο δεσποζόμενο.

Σαν τη Λερναία Ύδρα 

Αξιωματικοί αστυνομικών τμημάτων επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες παρομοιάζοντας το πρόβλημα με τη Λερναία Ύδρα καθώς σχεδόν καθημερινά εκτός τις καταγγελίες των πολιτών για επιθετικά ζώα που παρουσιάζονται «ξαφνικά» στις γειτονιές τους, δέχονται καταγγελίες και από τους ίδιους τους Δήμους για εγκαταλείψεις ζώων από περιοχές άλλων Δήμων και μάλιστα πολύ μακρινών από αυτούς.

 

Τα ζώα εγκαταλείπονται σε δάση και αγροτοδασικές εκτάσεις
Τα ζώα εγκαταλείπονται σε δάση και αγροτοδασικές εκτάσεις

Βίντεο και φωτογραφίες

Μάλιστα υπάρχουν βίντεο και φωτογραφικό υλικό από εγκατάλειψη ζώων από συγκεκριμένη Μ.Κ.Ο. με έδρα την Αττική. Μάλιστα σε έλεγχο που έγινε λίγα λεπτά αργότερα στα συγκεκριμένα σκυλιά που εγκαταλείφθηκαν από τους «αγνώστους» διαπιστώθηκε πως φέρουν τσιπ από Δήμους της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας ωστόσο μετά από ενδελεχή έρευνα και επικοινωνία διαπιστώθηκε πως ούτε οι υπεύθυνοι των συγκεκριμένων Δήμων γνώριζαν κάτι, ούτε και οι κτηνίατροι που δηλώνονται έχουν σχέση με τους συγκεκριμένους Δήμους. Παρότι το νομικό πλαίσιο είναι πολύ αυστηρό και προβλέπει τεράστια πρόστιμα και βαριές ποινές οι ασυνείδητοι συνεχίζουν το έργο τους. Η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και σύντομα όλος ο φάκελος θα κατατεθεί στις ειαγγελικές αρχές.

«Κάνουν καλά τη δουλειά τους…»

«Η κατάσταση είναι χαοτική. Και τα δικά μου στοιχεία είχαν εμπλακεί σε δύο περιπτώσεις. Χρειάστηκε να προσκομίσω ένα σορό στοιχεία και να χάσω χρόνο και χρήμα. Εάν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα και αν δεν γίνει έρευνα από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για να ξετυλιχτεί το κουβάρι των κυκλωμάτων τα επόμενα χρόνια ή και μήνες η κατάσταση θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Στην αγορά μπορείς να βρεις τσιπάκια που μπορείς να καταχωρήσεις όποιο όνομα θες. Αυτοί που κάνουν αυτή δουλειά ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσει ο έλεγχος», δήλωσε στο ethnos.gr ο κτηνίατρος Ανδρέας Κ. που δραστηριοποιείται στη Δυτική Αττική και σχεδόν καθημερινά γίνεται κοινωνός ανάλογων περιστατικών.

Ο ρόλος των Μ.Κ.Ο.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των Δημοτικών Επιτροπών Αδέσποτων το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί καθώς λόγω έλλειψης προβλεπόμενων χώρων στους Δήμους που βρίσκονται στο κυρίως αστικό ιστό του λεκανοπεδίου υπάρχει συνεργασία με διάφορες Μ.Κ.Ο. και ζωοφιλικές εταιρίες οι οποίες όμως σύμφωνα με τις καταγγελίες λόγω του μεγάλου πληθυσμού ζώων που έχουν στις εγκαταστάσεις τους, αδυνατούν να τα φιλοξενήσουν και να τα περιθάλψουν και εδώ και καιρό έχουν επιλέξει την τακτική της εγκατάλειψης σε ορεινούς όγκους, αγροτοδασικές εκτάσεις ή κοντά σε χωριά.

Αδέσποτα Ξάνθης (gallery)
Αδέσποτα Ξάνθης (gallery)

«Τα τρώνε οι λύκοι»

«Μάλιστα τους αφήνουν και τροφή για τις πρώτες ημέρες αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Πολλά από αυτά τα ζώα δεν επιβιώνουν ή γίνονται βορά από άλλες αγέλες ή ακόμα και λύκους. Ελάχιστα καταφέρνουν να επιβιώσουν και να ενσωματωθούν σε κάποια αγέλη Τα πιο τυχερά να εντοπιστούν έγκαιρα από κάποια επιτροπή αδεπότων των οικείων Δήμων», λέει ο Δημήτρης Τσαούσης ο οποίος μέχρι το καλοκαίρι του 2023 εργάζονταν ως έκτακτος σε υπηρεσία Δήμου της Αττικής και όπως λέει και ο ίδιος γνώριζε πως έχουν κατατεθεί μηνύσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Τόνισε πως και ο ίδιος είχε εντοπίσει αυτοκίνητο γνωστής Μ.Κ.Ο. που εγκατέλειπε σκυλιά.

Κουτάβια αλλά και ώριμοι σκύλοι εγκαταλείπονται και γίνονται συχνά βορά από αγέλες και λύκους
Κουτάβια αλλά και ώριμοι σκύλοι εγκαταλείπονται και γίνονται συχνά βορά από αγέλες και λύκους

Ανώνυμα μικροτσίπ και ταυτοποίηση μέσω taxis

Όσο για τα πλαστά στοιχεία των μικροτσίπ, το αλαλούμ με τα ΑΦΜ και τις διευθύνσεις και τους κτηνιάτρους… φάντασμα ιδιοκτήτης καταστήματος μεγάλης αλυσίδας που εμπορεύεται προϊόντα και τροφές για ζώα είπε στο ethnos.gr: «Υπάρχει ένα ολόκληρο κύκλωμα που δρα πίσω από τις εγκαταλείψεις αδέσποτων. Τα χιλιάδες νέα αδέσποτα δεν προέρχονται από οικογένειες που τα εγκαταλείπουν όπως θέλουν να παρουσιάζουν ορισμένοι. Έχουμε και τέτοιες περιπτώσεις αλλά δεν είναι μόνον αυτές. Υπάρχουν οργανώσεις που εισπράττουν χρήματα για την περίθαλψη των αδέσποτων αλλά δε μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν όλο τον πληθυσμό των αδέσποτων. Χρειάζονται χρήματα να συντηρηθούν και συνεπώς πρέπει ολοένα να αυξάνουν τις δραστηριότητες τους αλλά έχουν κι αυτές μεγάλα προβλήματα οπότε γίνεται φαύλος κύκλος. Φυσικά τα τσιπάκια που περνάνε έχουν ΑΦΜ ατόμων που δε γνωρίζουν τίποτα, πλαστές διευθύνσεις, ονόματα κτηνιάτρων που σε ορισμένες περιπτώσεις δε γνωρίζουν τίποτα. Εάν τα τσιπάκια δε μπουν εξ αρχής σε ενιαίο μητρώο με διευθύνσεις και στοιχεία που θα είναι ταυτοποιημένα από το taxis δεν θα λυθεί ποτέ το πρόβλημα».

ethnos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ