ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ – ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΕΣ – ΖΟΥΝ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΝΕΟΙ

Όταν η ετήσια Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2024, δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι σκανδιναβικές χώρες όπως η Φινλανδία, η Δανία, η Ισλανδία και η Σουηδία συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Αλλά, εκείνο που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη ήταν η διαπίστωση ότι μια νέα σειρά χωρών είδαν την κατάταξή τους αθόρυβα, αλλά σταθερά, να ανεβαίνει.

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έχουν ξεπεράσει ορισμένους από τους δυτικοευρωπαίους γείτονές τους σε συνολική ευτυχία, σύμφωνα με την έρευνα.

Για πρώτη φορά, η Τσεχία και η Λιθουανία μπήκαν στις 20 πρώτες θέσεις φέτος, καταλαμβάνοντας τη 18η και 19η θέση αντίστοιχα, με τη Σλοβενία ​​να βρίσκεται πολύ κοντά, στο νούμερο 21. (Για σύγκριση: το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται στην 20η θέση, η Γερμανία είναι 24η, η Ισπανία είναι 36η και η Ιταλία στην 41η θέση). Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι, σε πολλές από αυτές τις χώρες, η άνοδος στην κατάταξη οφείλεται άμεσα στην αυξανόμενη ευτυχία των νεότερων κατοίκων.

Στην πραγματικότητα, η Λιθουανία κατατάσσεται στην 1η θέση στην “Έκθεση Ευτυχίας των Νέων” (όπως μετρήθηκε από ερωτηθέντες κάτω των 30 ετών), με τη Σερβία στην 3η, τη Ρουμανία στην 8η, την Τσεχική Δημοκρατία στην 10η και τη Σλοβενία ​​στην 15η θέση.

Οι κάτοικοι και οι συχνοί ταξιδιώτες σε αυτές τις χώρες δεν εκπλήσσονται. “Υπάρχουν πιο αξιοπρεπείς δουλειές στο σπίτι, επομένως [τώρα] οι νέοι δεν μετακομίζουν σε άλλη χώρα στην Ευρώπη για να εργαστούν, και όπου ζουν νέοι, αυτό κάνει τους πάντες να αισθάνονται πιο αισιόδοξοι για το μέλλον”, δήλωσε ο Tim Leffel, συγγραφέας του The World’s Cheapest Destinations.

Πέρα από την οικονομική ανάπτυξη, αυτές οι χώρες επενδύουν επίσης σε κάθε είδους υποδομές, όπως πολιτιστικές, αθλητικές, υγείας κλπ, και αξιοποιούν την εκπληκτική φυσική ομορφιά τους – από τους θαλάσσιους αμμόλοφους του Curonian Spit που πλαισιώνουν τη Λιθουανία και τη Ρωσία, μέχρι τη βιοποικιλότητα στα Καρπάθια Όρη στη Ρουμανία. Το αποτέλεσμα είναι μια απτή αίσθηση αισιοδοξίας και ενθουσιασμού μεταξύ των ντόπιων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ