Στο ΕΠΑΛ Τυρνάβου, στο πλαίσιο της Δράσης «1ο ΕΠΑΛ Τυρνάβου, ένα ευχάριστο και ασφαλές σχολείο για όλους», πραγματοποιήθηκε στο σχολείο, συζήτηση ευαισθητοποίησης για θέματα που σχετίζονται με την Έμφυλη Βία, με μαθητές/τριες της Α’ τάξης από στελέχη του «Συμβουλευτικού Κέντρου Λάρισας για τη βία κατά των γυναικών». Μαθητές/-τριες διάβασαν το σενάριο που τους δόθηκε και ακολούθησε συζήτηση στην ολομέλεια, πάνω στα θέματα:
Αναγνώριση βίαιων συμπεριφορών και του σκοπού τους, Η ζήλια ως ένδειξη αγάπης / ρομαντικοποίηση της βίας, Ευθύνη του δράστη, Λόγοι παραμονής σε μια κακοποιητική σχέση, Τι θα μπορούσε / έπρεπε να κάνει η κοπέλα που υφίστατο βία, Συνέπειες της βίας / εκφοβισμού /απειλητικής συμπεριφοράς.
Η συνάντηση στηρίχθηκε στη δραστηριότητα : Παιχνίδι Ρόλων του Εκπαιδευτικού Εγχειριδίου για ενδυνάμωση των Νέων για την πρόληψη της Έμφυλης Βίας, μέσω Αλληλοδιδακτικής προσέγγισης «Youth for Youth». Οι μαθητές/τριες συμμετείχαν ενεργά και εξέφρασαν απορίες και προβληματισμούς, ενώ τη συζήτηση συνέδραμε η Ψυχολόγος του σχολείου, Θεανώ Μπαγιώτα.
Η διευθύντρια του σχολείου, Νούλα Ελένη, μετά από συζήτηση ανατροφοδότησης, ευχαρίστησε τη Φανή Μουστάκα, ψυχολόγο και Ρένα Μουρουγιάννη, κοινωνική λειτουργό, για το χρόνο τους, αλλά και τη διάθεσή τους για συνέχιση της συνεργασίας, τη νέα σχολική χρονιά. Επίσης, τα μέλη της ομάδας, Αναγνωστάκη Ευαγγελία, Γιανναράκη Δήμητρα, Πέγιου Βασιλική, Παλάγκα Αλεξάνδρα, Σακατζής Δημήτριος και ο συντονιστής, Υψηλός Κωνσταντίνος, ευχαρίστησαν όλους τους συναδέλφους και τη διεύθυνση του σχολείου, για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση των δράσεων.
Αυτή ήταν η τελευταία δράση της ομάδας για τη φετινή χρονιά, που περιλάμβανε :
– Βιωματικά εργαστήρια με αφορμή την παγκόσμια μέρα αναπηρίας (3 Δεκεμβρίου), – Συζήτηση και προβολή ντοκιμαντέρ για την παγκόσμια ημέρα αυτισμού (2 Απριλίου),
– Στο πλαίσιο του μαθήματος της Γεωμετρίας, βιωματικά εργαστήρια, όπως η μέτρηση των εμβαδών των σχημάτων του γηπέδου μπάσκετ,
– Βιωματικά προγράμματα για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων από το ΙΕΠ, καθώς και το «Στηρίζομαι στα πόδια μου» του Ο.ΚΑ.ΝΑ, όπου παράλληλα οι μαθητές συμπλήρωσαν πριν την έναρξη της δράσης και μετά το τέλος, το ερωτηματολόγιο «Βιωμάτων αναγνώρισης από καθηγητές» και «Βιωμάτων αναγνώρισης από συμμαθητές»,
– Συνεργατικές δραστηριότητες με τη Θεατρική ομάδα και Περιβαλλοντικά προγράμματα, καθώς και συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του θεσμού του «Σύμβουλου Καθηγητή» και του «Σύμβουλου Ψυχολόγου».