Ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας

Την υλοποίηση εντός του 2011 ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάπτυξη της κάθε περιφέρειας της χώρας ξεχωριστά, το οποίο θα υποστηριχθεί από επιχειρησιακό πρόγραμμα το οποίο θα προβλέπει την υλοποίηση έργων υποδομής, αλλά και την ανάπτυξη δράσεων που θα οδηγούν στην αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής, ανακοίνωσε από τη Λάρισα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδης. Στόχος αυτών των δράσεων είναι η παραγωγή ποιοτικών και επώνυμων προϊόντων που θα αξιοποιηθούν ακόμη καλύτερα μέσα από δράσεις ανάπτυξης του τουρισμού.

Ο κ. Σκανδαλίδης δεν θέλησε να αναφερθεί σε ειδικά θέματα του αγροτικού τομέα, επισημαίνοντας ότι αυτά θα τα συζητήσει σήμερα στις συναντήσεις που θα έχει με τους εκπροσώπους των αγροτών τους οποίους κάλεσε σε έναν ειλικρινή διάλογο, ο οποίος όπως τόνισε αποτελεί βασική προτεραιότητα της ηγεσίας του υπουργείου με απώτερο σκοπό την αποκατάσταση σχέσης εμπιστοσύνης για την ανάπτυξη της χώρας.

Ο κ. Σκανδαλίδης, αφού επανέλαβε τις πρόσφατες εξαγγελίες του για Καλλικράτη στις υπηρεσίες του υπουργείου, μίλησε για ενοποίηση ομοειδών υπηρεσιών, για τη λειτουργία κέντρων αγροτικής ανάπτυξης σε κάθε δήμο και για την εξυπηρέτηση των αγροτών μέσα από τα ΚΕΠ.

Επίσης τόνισε ότι στόχος είναι από το 2011 να δίνονται οι επιδοτήσεις από τις περιφέρειες οι οποίες και θα αποφασίζουν για τα έργα που θα υλοποιηθούν στον αγροτικό τομέα.

Αν και δεν θέλησε να αναφερθεί διεξοδικά στο θέμα των αποζημιώσεων των βαμβακοκαλλιεργητών, άφησε ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπογραμμίζοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί τόσο σήμερα με τους φορείς των αγροτών όσο και μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής του προϊόντος.

Η ΝΕΑ ΚΑΠ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στη νέα ΚΑΠ που θα εφαρμοστεί από το 2014 επισημαίνοντας ότι θα συζητά βήμα – βήμα με τους εκπροσώπους των αγροτών και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις προσέρχεται με βασική θέση τη διατήρηση των ενισχύσεων του 1ου πυλώνα στα ίδια επίπεδα, την ένταξη στον 1ο πυλώνα των ιδιαίτερων περιοχών και των πολύ μικρών εκμεταλλεύσεων, αλλά και τον καθορισμό στο 2ο πυλώνα των δράσεων της πράσινης ανάπτυξης και των επώνυμων προϊόντων, αφού βασική αρχή της κυβέρνησης είναι το τρίπτυχο: «ταυτότητα – ποιότητα – αειφορία».

Ιδιαίτερη σημασία δίνει το υπουργείο στην ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού τόσο για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων, όσο και για την αξιοποίηση των πόρων, υποστήριξε ο υπουργός που προανήγγειλε την προκήρυξη νέων αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων.

Ο κ. Σκανδαλίδης, επανέλαβε την πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου να θέσει κανόνες στη λειτουργία συνεταιρισμών και συλλόγων των αγροτών και ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι ομάδες παραγωγών και οι προσπάθειες που γίνονται για καθετοποίηση της παραγωγής.

Τέλος προανήγγειλε βελτιώσεις στους νόμους για το μητρώο αγροτών και για τον ΕΛΓΑ αν αυτό κριθεί αναγκαίο μέσα από το διάλογο που θα γίνει με τους αγρότες, ενώ αρνήθηκε να αναφερθεί στο θέμα της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Αργά το απόγευμα ο κ. Σκανδαλίδης είχε συνάντηση με αγροτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ σήμερα κάλεσε τους εκπροσώπους των αγροτών σε ανοικτό εφ’ όλης της ύλης διάλογο με στόχο την προώθηση αναπτυξιακών δράσεων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ