Η ΑΝΤΑΡΤΟΜΑΝΑ ΛΑΡΙΣΑ ΤΙΜΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Μήνυμα της ΔΗΜΑΡ για την απελευθέρωση της πόλης

δημαρΗ ημέρα της απελευθέρωσης της πόλης μας από τη φασιστική κατοχή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ιστορίας της. Στις 23 Οκτωβρίου είδε και πάλι  ν’ ανατέλει η λευτεριά, αποτέλεσμα της οργανωμένης αντίστασης και της εθελοντικής στράτευσης μεγάλης μερίδας του λαού στον αγώνα κατά του φασισμού.

Οι αντάρτες της ταξιαρχίας ιππικού μπήκαν στη Λάρισα   με επικεφαλής το στρατιωτικό Διοικητή Δήμο Κασσάνδρα και τον καπετάνιο της ταξιαρχίας  ιππικού Μίμη Τάσσου( Μπουκουβάλα). Οι οργανώσεις της Εθνικής Αντίστασης στη Λάρισα και σε όλη την Ελλάδα συνέβαλαν αποφασιστικά στη νίκη των συμμάχων, στην απελευθέρωση της Ελλάδας και στη Λευτεριά της Λάρισας, που ήρθε σαν σήμερα στις 23 Οκτώβρη του 1944.

Η ανταρτομάνα Λάρισα τιμάει σήμερα τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης για τη μεγάλη συμβολή στην απελευθέρωσή της. Κάποιοι απ’ αυτούς έδωσαν τη ζωή τους για να την ελευθερώσουν και να φέρουν πάλι την πολυπόθητη λευτεριά, που δεν έζησαν να τη χαρούν. Σήμερα 70 χρόνια μετά, αποτίουμε φόρο τιμής σ’ όλους τους αγωνιστές και ιδιαίτερα σ’ όσους έπεσαν στα πεδία των μαχών και στα εκτελεστικά αποσπάσματα και υποσχόμαστε πως όλοι μαζί οι Δημοκράτες,  θα αντισταθούμε στην αναβίωση του ναζισμού και του φασισμού στην πολύπαθη χώρα μας.

Η χώρα μας, δυστυχώς, ζει σήμερα μια άλλου είδους κατοχή. Βλέπει την ελευθερία και ανεξαρτησία της να πλήττονται από επεμβάσεις ξένων συμφερόντων. Η ΔΗΜΑΡ συντάσσεται με τον αγώνα και την αντίσταση των πολιτών  τόσο στις προσπάθειες χειραγώγησης, όσο και στον εκφασισμό μιας μερίδας του λαού και της νεολαίας. Καλεί τους συμπολίτες μας να συστρατευτούν με τις δημοκρατικές δυνάμεις στον αγώνα ενάντια στην αναβίωση του φασισμού.

Ύστερα από τόσες δεκαετίες είναι πλέον επιβεβλημένη η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, απαλλαγμένης από τις στρεβλώσεις και τις εμπάθειες του παρελθόντος. Η σιωπή και η συγκάλυψη , η μονόπλευρη θέαση της ιστορίας όχι μόνο δε βοηθούν στην υπέρβαση του διχασμού του εμφυλίου, αλλά συσκοτίζουν και αμαυρώνουν το μεγαλύτερο κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας μας ,την Εθνική Αντίσταση.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ