ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ!

Οι ιδιαίτερα δημιουργικοί άνθρωποι έχουν περισσότερες νευρικές συνδέσεις μεταξύ της αριστερής και της δεξιάς πλευράς του εγκεφάλου τους, έχουν βρει ερευνητές, γεγονός που υποδηλώνει ότι η δημιουργικότητα μπορεί να είναι θέμα βιολογίας, αλλά και πάθους με την τέχνη.

Οι διαφορές βρέθηκαν κυρίως στο μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου – μια πολύ ενεργή περιοχή που είναι υπεύθυνη για τις γνωστικές διαδικασίες όπως τη λήψη αποφάσεων, το σχεδιασμό για το μέλλον, και την άπταιστη ομιλία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Duke και το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα στην Ιταλία πήραν μαγνητικές τομογραφίες μιας ομάδας υγιών φοιτητών, και τις υπέβαλαν σε επεξεργασία χρησιμοποιώντας την  τεχνική απεικόνισης τανυστή διάχυσης – όπου η λευκή ουσία μπορεί να εντοπιστεί μέσω των μορίων του νερού.

Η τεχνική αυτή τους επέτρεψε να αναλύσουν τους δεσμούς μεταξύ 68 διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου.

Η λευκή ουσία βρίσκεται κάτω από την πιο γνωστή φαιά ουσία, που συνδέει τα δισεκατομμύρια των νευρώνων στον εγκέφαλο, και μεταφέρει τα ηλεκτρικά σήματα μεταξύ τους.

Οι εθελοντές κλήθηκαν επίσης να ολοκληρώσουν μια σειρά από εργασίες όπως να δώσουν πολλαπλές απαντήσεις σε μεμονωμένες ερωτήσεις, να ζωγραφίσουν διάφορα γεωμετρικά σχήματα, και να κάνουν μια λίστα με επιτεύγματα σε δημιουργικούς τομείς όπως η μουσική, ο χορός, και το γράψιμο .

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 15% των πιο δημιουργικών ανθρώπων στην ομάδα είχαν σημαντικά περισσότερες συνδέσεις από το 15% των λιγότερο δημιουργικών.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν μια ημέρα να επιτρέψουν στους εμπειρογνώμονες να προβλέπουν την ύπαρξη δημιουργικότητας, ή ακόμα και να παρακολουθούν τις ασθένειες του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους.

“Ίσως με τη σάρωση του εγκεφάλου ενός ατόμου, θα μπορούσαμε να πούμε σε τι –πιθανό- να έχει κλίση το άτομο,» λέει ο στατιστικολόγος David Dunson από το Πανεπιστήμιο Duke.

Τα πορίσματα έχουν δημοσιευθεί στο iBayesian Analysis..

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ