ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΓΚΙΡ: ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ «ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ» ΤΟ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ

Στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 ο Ρίτσαρντ Γκιρ πρωταγωνίστησε σε μια σειρά εξαιρετικά επιτυχημένων ταινιών του Χόλιγουντ – μεταξύ των οποίων οι Pretty Woman, An Officer and a Gentleman, Internal Affairs και Runaway Bride.

Ενώ συνεχίζει να εργάζεται κανονικά και διατηρεί έναν τεράστιο αριθμό οπαδών, οι ταινίες του στις μέρες μας τείνουν να είναι μικρότερες, και ανεξάρτητες παραγωγές.

Σε μια νέα συνέντευξή του στο Hollywood Reporter, ο Γκιρ ισχυρίζεται ότι ο λόγος που σπάνια εμφανίζεται στις mainstream ταινίες οφείλεται στην ξεκάθαρη στάση του για το θέμα του Θιβέτ και στην απροθυμία του Χόλιγουντ να προσβάλει την Κίνα και το αυξανόμενο κινηματογραφόφιλο κοινό.

“Υπάρχουν σίγουρα ταινίες που δεν μπορώ να είμαι γιατί οι Κινέζοι θα πουν” όχι μαζί του”, λέει. “Πρόσφατα έγινε ένα επεισόδιο όπου κάποιος έλεγε ότι δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μια ταινία μαζί μου γιατί θα αναστατώσει τους Κινέζους”.

Ο Γκιρ, βουδιστής και φίλος του Δαλάι Λάμα, έχει εδώ και πολλά χρόνια μιλήσει ανοιχτά ενάντια στην κατοχή του Θιβέτ από την Κίνα. Του απαγορεύτηκε η εμφάνιση στα Όσκαρ όταν το 1993 μίλησε από σκηνής για την “φρικτή, τρομερή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” στην περιοχή.

Το 1997, ο Γκιρ ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Red Corner, παίζοντας έναν άνθρωπο που κατηγορήθηκε εσφαλμένα για μια δολοφονία, ενώ βρισκόταν στην Κίνα για δουλειές. “Όλοι ήταν ευχαριστημένοι με την ταινία”, λέει ο Γκιρ. “Δεχόμουν χαρουμενα τηλεφωνήματα από τους επικεφαλής του στούντιο. Πήγα στην Oprah και έπειτα, από το πουθενά, δέχθηκα κλήσεις που μου ζητούσαν να μη δώσω άλλες συνεντεύξεις.”

“Η MGM ήθελε να κάνει μια συνολική συμφωνία με τους Κινέζους. Η Κίνα τους είπε:” Αν κυκλοφορήσετε αυτή την ταινία, δεν σας αγοράζουμε “. Και έτσι, την πέταξαν.”

Συζητώντας για μια άλλη ταινία, μια ανεξάρτητη ταινία που δεν ήταν πιθανό να εμφανιστεί στην Κίνα, λέει: «Θα την γυρίζαμε με έναν Κινέζο σκηνοθέτη και δύο εβδομάδες προτού ξεκινήσουν τα γυρίσματα, με κάλεσε και μου είπε: “Λυπάμαι. Δεν μπορώ να το κάνω.”

Αν είχα εργαστεί με αυτόν τον σκηνοθέτη, ο ιδιος και η οικογένειά του δεν θα είχαν ποτέ τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα ξανά και ποτέ δεν θα δούλευε».

Ωστόσο, παρά την έλλειψη μεγάλων παραγωγών του Hollywood ο Γκιρ λέει ότι θεωρεί ότι βρίσκεται σε καλή θέση, τόσο καλλιτεχνικά όσο και οικονομικά.

“Ήμουν αρκετά επιτυχής τις τελευταίες τρεις δεκαετίες που μπορώ να αντέξω να κάνω αυτές τις μικρότερες ταινίες τώρα.

“Τα στούντιο ενδιαφέρονται να κάνουν τεράστια κέρδη, αλλά εξακολουθώ να κάνω τις ίδιες ταινίες που έκανα όταν ξεκίνησα. Μικρές, ενδιαφέρουσες, με χαρακτήρα και αφηγηματικές ιστορίες. Δεν έχει επηρεαστεί καθόλου η ζωή μου.”

The Telegraph

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ