Πατάτες και πράσα ογκρατέν

ΥΛΙΚΑ: 5 μεγάλες πατάτες – 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο – 7 μεσαίου μεγέθους πράσα, κομμένα σε λεπτές φέτες και καλά πλυμένα- 1 1 / 2 κ.σ. αλάτι – 1 κουταλάκι αποξηραμένο θυμάρι – 1 / 4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο – 1 / 2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι – 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος – 200 γραμμάρια τυρί γραβιέρα, τριμμένο – 60γραμμάρια τυρί Parmigiano-Reggiano, τριμμένο – 3  κουταλιές της σούπας σχοινόπρασο…

 Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να βράσουν για 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη διαλύονται. Στη συνέχεια, αφήνουμε τις πατάτες να κρυώσουν ελαφρώς και τις κόβουμε σε –όχι πολύ λεπτές- φέτες.

Την ώρα που οι πατάτες βράζουν, λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά σε ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέτουμε τα πράσα και το αλάτι, σκεπάζουμε καλά, και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το θυμάρι, το μοσχοκάρυδο, πιπέρι, και κρέμα γάλακτος, και μαγειρεύουμε, χωρίς το καπάκι τώρα, για 15 λεπτά.

Ανακατεύουμε τα τυριά σε ένα μεγάλο μπολ, και αλείφουμε με λάδι ένα μέτριο ταψί. Απλώνουμε στο ταψί το 1/3 από τις πατάτες, μετά το 1/3 από το μείγμα με τα πράσα, το 1/3  των τυριών και το 1 / 3 από το σχοινόπρασο.

Επαναλαμβάνουμε το ίδιο 2 ακόμα φορές.

Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά. Στη συνέχεια, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει από πάνω. Το αφήνουμε να «καθίσει» για 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε. Καλή επιτυχία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ