Οριστικά μόνο ένας νεκροτόμος στη Λάρισα

Κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ασκεί ο Μάξιμος Χαρακόπουλος διότι «ενώ αναγνωρίζει τα προβλήματα της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας δεν κάνει τίποτα για την επίλυσή τους». Σχολιάζοντας την απάντηση του Υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Γιώργου Πεταλωτή, σε σχετική ερώτησή του, ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λαρίσης επισημαίνει ότι «Η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης αν και ομολογεί ξεκάθαρα την έλλειψη προσωπικού στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η λύση της προσωρινής απόσπασης νεκροτόμου κάθε φορά που ο μοναδικός υπάλληλος χρειαστεί να απουσιάσει, όπως αποδείχθηκε, δεν είναι λειτουργική. Στον προγραμματισμό προσλήψεων του Υπουργείου για το 2011 διαπιστώνουμε ότι για τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες εγκρίθηκαν μόνο ελάχιστες θέσεις δακτυλογράφων, με παντελή απουσία πρόβλεψης για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων νεκροτόμων στην περιφέρεια.

Δυστυχώς, από την απάντηση φαίνεται ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αδυνατώντας να αντιληφθεί το μέγεθος της ψυχικής και σωματικής ταλαιπωρίας στην οποία υποβάλλονται οι οικογένειες των θανόντων, δεν κατανοεί την ανάγκη να πραγματοποιούνται όλες οι ιατροδικαστικές πράξεις και τα Σαββατοκύριακα».

Η απάντηση του κ. Πεταλωτή έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με την υπ’ αριθ.2971/12.01.2007 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, περί ανακατανομής θέσεων Ιατροδικαστών και λοιπού προσωπικού των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών της Χώρας, οι θέσεις που προβλέπονται για τον κλάδο ΥΕ Νεκροτόμων της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, είναι δύο (2), εκ των οποίων η μία (1) είναι καλυμμένη από 10.02.2001 (ΦΕΚ Γ’- 226/2001).

Κατόπιν της ψήφισης του Ν. 3833/2010 «Προστασία της εθνικής οικονομίας-Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» και στα ευρύτερα πλαίσια των μειώσεων που επέφερε η νέα δημοσιονομική πολιτική για την αντιμετώπιση της σοβαρότατης οικονομικής κρίσης που διέπει τη χώρα μας, ανεστάλησαν οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα και δεν έγινε προγραμματισμός προσλήψεων για καμία υπηρεσία αρμοδιότητος μας, για το έτος 2010.

Βεβαίως, το Υπουργείο κατά το παρόν θέρος όταν ετέθη θέμα αναρρωτικής άδειας της νεκροτόμου, αφενός ζήτησε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο την απόσπαση ενός νεκροτόμου για το αναγκαίο διάστημα, αφετέρου ζήτησε την εξυπηρέτηση από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κοζάνης και Θεσσαλονίκης όποιων τυχόν περιστατικών δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Μετά την επιστροφή στην εργασία της νεκροτόμου η Ιατροδικαστική Υπηρεσία λειτουργεί κανονικά.

Όσον αφορά τις ενέργειες για την κάλυψη όλων των υφιστάμενων κενών οργανικών θέσεων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που παρείχε ο περιορισμός των προσλήψεων για τα έτη 2011-2013 και λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις υπάρχουσες δημοσιονομικές δυσκολίες όσο και τις απολύτως απαραίτητες ανάγκες των εποπτευομένων υπηρεσιών του, αιτήθηκε με τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων έτους 2011, μεταξύ άλλων, και την πλήρωση σαράντα τριών (43) θέσεων όλων των ειδικοτήτων των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών, και ειδικότερα επτά (7) θέσεων του κλάδου ΥΕ Νεκροτομών.

Σημειώνεται ότι, με την υπ’ αριθμ. ΔΙΠΠ/Φ.ΕΠ.1/72/οικ.5058/08.03.2011 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Φ.Ε.Κ. Β’-373/09.03.2011) περί κατανομής προσωπικού στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έτους 2011, εγκρίθηκαν (11) θέσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΦΕΚ 1185 Γ/14.12.2010). Συγκεκριμένα για τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες εγκρίθηκαν δύο (2) θέσεις του κλάδου ΔΕ Δακτυλογράφων -Χειριστών Η/Υ, ήτοι μία (1) θέση για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών και μία (1) θέση για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας.

Αναφορικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγονται οι ιατροδικαστικές πράξεις τα Σαββατοκύριακα, σημειώνεται ότι το ωράριο λειτουργίας των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών ακολουθεί αυτό των Δημοσίων Υπηρεσιών (ν. 1157/1980 ΦΕΚ 126/Α’/12.05.1981). Επιπλέον, όπως ορίζουν οι διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 3772/2009, «Μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, στη θεραπευτική μεταχείριση χρηστών ναρκωτικών ουσιών και άλλες διατάξεις», οι Ιατροδικαστές και το προσωπικό του κλάδου ΥΕ Νεκροτόμων, υποχρεούνται εφόσον επιβάλλεται από τις συνθήκες να εκτελούν ιατροδικαστικές πράξεις και πέραν του ισχύοντος ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών, καθώς και σε μη εργάσιμες ημέρες».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ