Εγκύκλιος για την κάλυψη χαμένων ωρών στα σχολεία

Μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να γίνει η αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών στα σχολεία τα οποία τελούν υπό κατάληψη, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας. Το υπουργείο σε μία προσπάθεια να πιέσει στην κατεύθυνση της λήξης και των τελευταίων καταλήψεων σε γυμνάσια και λύκεια, με νεότερη εγκύκλιό του προς τα σχολεία αναφέρει πως η αναπλήρωση θα πρέπει να γίνει εντός του διανυόμενου τριμήνου…

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η αναπλήρωση μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει να εξασφαλιστεί με τους παρακάτω τρόπους:

α. Περικοπή περιπάτων και εκδρομών.

β. Περιορισμό των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών.

γ. Αξιοποίηση των σχολικών εορτών (πραγματοποιούνται και οι εορτές και τα μαθήματα).

δ. Εφόσον η ύλη δεν μπορεί να καλυφθεί με τους παραπάνω τρόπους, προστίθενται διδακτικές ώρες μετά την ολοκλήρωση του ημερήσιου προγράμματος και αξιοποιούνται τα Σάββατα.

Αν ωστόσο δεν καλυφθεί η ύλη ούτε με τις παραπάνω ενέργειες και απαιτηθεί παράταση του διδακτικού έτους, αυτό θα υλοποιηθεί με απόφαση του υπουργού Παιδείας. Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ακόμη πως με την αναπλήρωση πρέπει να εξασφαλίζεται για κάθε μάθημα η κάλυψη τουλάχιστον των 4/5 των απολεσθεισών ωρών διδασκαλίας.

Αναφορικά με την ευθύνη και τα καθήκοντα των διευθυντών για την ομαλοποίηση της λειτουργίας των σχολικών μονάδων τονίζονται τα εξής: “Μόλις ομαλοποιηθεί η λειτουργία του σχολείου (έχει ολοκληρωθεί δηλαδή η κατάληψη), ο διευθυντής συγκαλεί αμέσως και εκτάκτως το Σχολικό Συμβούλιο το οποίο προτείνει στον διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την οριστική διαδικασία αναπλήρωσης των ωρών διδασκαλίας που έχουν χαθεί. Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του διανυόμενου τριμήνου/τετραμήνου, από την ομαλοποίηση της λειτουργίας του σχολείου. Εν συνεχεία, ο διευθυντής της Διεύθυνσης ΔΕ εισηγείται τον τρόπο αναπλήρωσης των μαθημάτων και της ολοκλήρωσης της διδακτέας ύλης στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης”. Βάσει της χθεσινής ενημέρωσης του υπουργείου Παιδείας, τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη σε όλη τη χώρα έχουν μειωθεί και ανέρχονται πλέον σε 254, εκ των οποίων τα 116 είναι στην Αθήνα.

Αποζημιώσεις για βανδαλισμούς

Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Παιδείας, σε όλη τη χώρα, έχουν γίνει μηνυτήριες αναφορές στα σχολεία όπου υπήρξαν βανδαλισμοί και καταστροφές με τις οποίες ζητείται και η αποζημίωση των ζημιών από τους δράστες ή από τους κηδεμόνες τους, όταν είναι ανήλικοι. Ο ειδικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μιχάλης Κοντογιάννης, με έγγραφό του υπενθυμίζει πως το θέμα της αστικής ευθύνης αφορά τις άμεσες ζημιές λόγω κλοπών και καταστροφών εκπαιδευτικού υλικού, τις φθορές κτιριακών εγκαταστάσεων αλλά και τις έμμεσες ζημιές λόγω του (υπό προϋποθέσεις) υψηλότερου μισθολογικού κόστους για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ