Πέντε μύθοι για τους προικισμένους και ταλαντούχους μαθητές

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για τους προικισμένους και ταλαντούχους μαθητές. Εδώ είναι μερικοί από αυτούς:…

*Οι ταλαντούχοι μαθητές είναι τόσο έξυπνοι που μπορούν να τα κάνουν όλα μόνοι τους στο σχολείο και δεν χρειάζονται βοήθεια. Και παίρνουν πάντα μεγάλους βαθμούς.

Αυτό είναι λάθος. Πρώτα, επειδή οι ταλαντούχοι μαθητές συχνά δεν είναι ταλαντούχοι σε κάθε μάθημα. Ακόμη και σε εκείνα τα μαθήματα στα οποία οι μαθητές είναι προικισμένοι, χρειάζονται εκπαιδευτικούς που τους δίνουν νέες προκλήσεις, και οι εκπαιδευτικοί δεν είναι εκπαιδευμένοι οι ίδιοι, ώστε να ασχολούνται με αυτούς τους μαθητές.

Μια μελέτη του 1991 έδειξε ότι μεταξύ 18 με 25 % των προικισμένων και ταλαντούχων μαθητών, τις περισσότερες φορές προερχόμενων από φτωχές οικογένειες, εγκαταλείπουν το σχολείο. Οι ταλαντούχοι μαθητές που δεν βρίσκονται αντιμέτωποι με προκλήσεις, μπορεί να βαρεθούν, να απογοητευτούν, ή να αναπτύξουν κακές συνήθειες μελέτης.

* Οι ταλαντούχοι μαθητές είναι καλά πρότυπα για τους άλλους μαθητές και μπορεί να αποτελούν πρόκληση γι’ αυτούς σε μια κανονική τάξη.

Στην πραγματικότητα, οι μαθητές που δεν είναι προικισμένοι δεν νιώθουν την ανάγκη να θεωρούν πρότυπα προς μίμηση τους προικισμένος συμμαθητές τους. Τα παιδιά γενικά μιμούνται συμπεριφορές με τις οποίες πιστεύουν ότι μπορεί να πετύχουν, και ένα μαθητή που παλεύει με την άλγεβρα δεν είναι και πολύ πιθανό να προσπαθήσουν να τον μιμηθούν. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι η αυτοπεποίθηση ενός μαθητή μπορεί να τραυματιστεί αν παρακολουθεί την πορεία ενός ταλαντούχου μαθητή.

* Όλα τα παιδιά είναι προικισμένα.

Πολλά και ίσως όλα τα παιδιά να έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρίσματα. Αλλά, με μια εκπαιδευτική λογική, τα περισσότερα δεν είναι προικισμένα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι στο ίδιο επίπεδο –ακαδημαϊκά- με τους συνομήλικους τους, και δεν έχουν τη δυνατότητα να μάθουν και να εφαρμόζουν αυτά που γνωρίζουν, σε επίπεδο, πολύ πιο πάνω από το αναμενόμενο για την ηλικία τους.

* Οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες δεν μπορούν να θεωρηθούν προικισμένοι και ταλαντούχοι.

Λάθος. Μερικοί ταλαντούχοι μαθητές έχουν διάφορες αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένης και της μαθησιακής. Μερικές φορές, μια μαθησιακή δυσκολία μπορεί να συγκαλύψει μια χαρισματική δυνατότητα σε ένα παιδί.

* Οι ταλαντούχοι μαθητές ωριμάζουν κοινωνικά και συναισθηματικά πιο γρήγορα από άλλα παιδιά της ηλικίας τους.

Δεν είναι αλήθεια. Οι κοινωνικές και συναισθηματικές ανάγκες τους είναι ίδιες με αυτές των συμμαθητών τους, αν και επειδή είναι ακαδημαϊκά ταλαντούχοι, πολλοί ενήλικες κάνουν το λάθος να νομίζουν ότι είναι πιο ώριμοι συναισθηματικά από ό,τι στην πραγματικότητα είναι.

Πηγή: washingtonpost.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ