O Γαλαξίας μας μπορεί να κρύβει διαμαντένιους πλανήτες

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι μερικά άστρα στο Γαλαξία μας θα μπορούσαν να υποκρύπτουν τεράστιους γήινους πλανήτες που περιέχουν έως και 50% διαμάντια. Η έρευνα δείχνει ότι αληθινοί γήινοι πλανήτες από διαμάντια μπορούν να σχηματιστούν στο γαλαξία μας. Πόσοι ακριβώς τέτοιοι πλανήτες θα μπορούσαν να είναι εκεί έξω και η ακριβής εσωτερική τους σύνθεση είναι ανοικτό ερώτημα...

Το εύρημα προέρχεται από ένα εργαστηριακό πείραμα στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, όπου οι ερευνητές αναδημιούργησαν τις θερμοκρασίες και τις πιέσεις του κάτω μανδύα της Γης, για να μελετήσουν πώς σχηματίζονται εκεί τα διαμάντια. Ο στόχος της έρευνας ήταν να καταλάβουν τι συμβαίνει στον άνθρακα στο εσωτερικό πλανητών σε άλλα ηλιακά συστήματα, και εάν τα ηλιακά συστήματα, που είναι πλούσια σε άνθρακα, θα μπορούσαν να παράγουν πλανήτες από διαμάντια.

Η Wendy Panero, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Επιστημών της Γης στο Ohio State, και ο διδακτορικός φοιτητής Cayman Unterborn χρησιμοποίησαν αυτά που έμαθαν από τα πειράματα για να κατασκευάσουν υπολογιστικά μοντέλα από τα ορυκτά που σχηματίζονται σε πλανήτες που συντίθεται με περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από τη Γη.

“Πλανήτες που έχουν δεκαπέντε φορές τη μάζα της Γης είναι δυνατό να είναι -κατά το ήμισυ- φτιαγμένοι από διαμάντια,” είπε ο Unterborn. Η μελέτη παρουσιάστηκε χτες (Τρίτη) στη συνάντηση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο.

“Τα αποτελέσματά μας είναι εντυπωσιακά, δεδομένου ότι προτείνουν ότι πλούσιοι σε άνθρακα πλανήτες μπορούν να σχηματιστούν με πυρήνα και μανδύα, όπως ακριβώς έκανε η Γη,” πρόσθεσε η Panero. “Ωστόσο, οι πυρήνες θα ήταν πιθανόν να είναι πολύ πλούσιοι σε άνθρακα – σαν ατσάλι – και ο μανδύας θα μπορούσε επίσης να κυριαρχείται από άνθρακα, ένα μεγάλο μέρος του με τη μορφή του διαμαντιού.”

Ο πυρήνας της Γης είναι κυρίως σιδήρο, εξήγησε, και ο μανδύας της κυρίως ορυκτά με βάση το διοξείδιο του πυριτίου, αποτέλεσμα των στοιχείων που ήταν παρόντα στο σύννεφο σκόνης που σχηματίστηκε στο ηλιακό μας σύστημα. Οι πλανήτες που σχηματίζονται σε πλούσια σε άνθρακα ηλιακά συστήματα θα πρέπει να ακολουθούν μια διαφορετική συνταγή χημικών. με άμεσες συνέπειες στην ύπαρξης ζωής. Το καυτό εσωτερικό της Γης έχει ως αποτέλεσμα τη γεωθερμική ενέργεια, κάνοντας τον πλανήτη μας φιλόξενο.

Τα διαμάντια μεταφέρουν τη θερμότητα τόσο εύκολα, ώστε, το εσωτερικό της Γης από άνθρακα θα πάγωνε γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπήρχε γεωθερμική ενέργεια, καμία κίνηση των τεκτονικών πλακών, και – τελικά – δεν θα υπήρχε μαγνητικό πεδίο ή ατμόσφαιρα.

«Πιστεύουμε ότι ένας πλανήτης  από διαμάντια θα είναι ένα πολύ κρύο, σκοτεινό μέρος,” είπε η Panero.

Σε άλλη έρευνα το περασμένο καλοκαίρι, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα μεγάλο αστέρι που είχε μετατραπεί σε πλανήτη από διαμάντια και είχε πέντε φορές το μέγεθος της Γης. Ο πλανήτης βρίσκεται 4.000 έτη φωτός μακριά, στον αστερισμό του Serpens (το Φίδι).

Περισσότερα: The Daily Galaxy

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ