Αναθεωρούνται οι προκηρύξεις αγροπεριβαλλοντικών μέτρων

Οι νέες προκηρύξεις αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων που είχαν προγραμματιστεί πρέπει στο σύνολό τους να επανεξεταστούν αναφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της Ν.Δ. ανάμεσά τους και ο κ. Χρήστος Ζώης με θέμα «Προκηρύξεις γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων». Στην ίδια απάντηση επισημαίνεται ότι εντός του Ιανουαρίου πρόκειται να υποβληθεί στην ΕΕ η προαναφερόμενη τροποποίηση του προγράμματος και στο πλαίσιο αυτό έχουν τροποποιηθεί, σε σχέση με ό,τι είχε ανακοινωθεί, οι προϋπολογισμοί των προσκλήσεων ενδιαφέροντος που αναφέρονται στην Ερώτηση. Οι πόροι κατά τους οποίους μειώνεται ο προϋπολογισμός του μέτρου, δε θα υπάρχουν πλέον στο πρόγραμμα καθώς αφορούν στην εξοικονόμηση της εθνικής συμμετοχής, η οποία επιτυγχάνεται με την αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης του ΕΓΤΑΑ. Άρα, οι πόροι κατά τους οποίους μειώνεται ο προϋπολογισμός, είναι η εθνική συμμετοχή, την οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να καταβάλει.
Απαντώντας στην ερώτηση το υπουργείο υπογραμμίζει ακόμη τα εξής:
Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της 15ης Δεκεμβρίου 2011 υιοθετήθηκε η τροποποίηση του Καν. (ΕΚ) 1698/2005, η οποία δίνει τη δυνατότητα στα κράτη – μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο από τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση και έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση στο πλαίσιο κάποιου προγράμματος, να αυξηθεί το ποσοστό συνεισφοράς του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) που εφαρμόζεται για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.
Μεταξύ αυτών των κρατών – μελών είναι και η Ελλάδα, η οποία έχει λάβει οικονομική ενίσχυση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το ποσοστό συνεισφοράς του ΕΓΤΑΑ δύναται να αυξηθεί, κατ’ ανώτατο όριο, έως 95% των επιλέξιμων δημοσίων δαπανών στις επιλέξιμες για το στόχο σύγκλισης περιφέρειες, τις εξόχως απόκεντρες περιοχές και τα νησιά του Αιγαίου και έως 85% των επιλέξιμων δημοσίων δαπανών στις υπόλοιπες περιοχές.
Η ρύθμιση που προτείνεται, εφόσον υιοθετηθεί από τη χώρα μας, θα ισχύσει για τις πληρωμές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν από την έγκριση της σχετικής πρότασης τροποποίησης του ΠΑΑ (όπου θα δηλώνονται τα νέα ποσοστά) και μέχρι το τέλος του 2013. Εφόσον χρησιμοποιηθεί το μέγιστο ποσοστό συγχρηματοδότησης, η Δημόσια Δαπάνη του Προγράμματος πρόκειται να μειωθεί τουλάχιστον κατά 750 εκ. €.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης του ΠΑΑ, το Πρόγραμμα έχει ενεργοποιηθεί κατά 94%, έχει ενταχθεί το 74% της ΔΔ και έχει πληρωθεί το 35% αυτής, με την απορρόφηση να ανέρχεται στο 43,5%. Αυτό σημαίνει ότι το Πρόγραμμα έχει υποχρεώσεις συγκεκριμένες, που προκύπτουν από τις πληρωμές που πρέπει να γίνουν, από τις νομικές δεσμεύσεις, από τις εντάξεις και εν τέλει από τις προκηρύξεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ