ΕΟΑΣ Λάρισας: Ο ξεσηκωμός των κολίγων μας δείχνει το δρόμο

Τη μαζική συμμετοχή των φτωχομεσαίων αγροτών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων και των μικρομεσαίων στον αγωνιστικό εορτασμό της επετείου του ξεσηκωμού των κολίγων που διοργανώνει η ΠΑΣΥ την Κυριακή στο χώρο του μνημείου στο Κιλελέρ, ζήτησαν τα μέλη της ΕΟΑΣ ν. Λάρισας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου επισημαίνοντας ότι ο ξεσηκωμός των κολίγων δείχνει και σήμερα το δρόμο σε όλο τον ελληνικό λαό που πρέπει να αντισταθεί στις επιλογές της συγκυβέρνησης και της τρόικας.

«Το συλλαλητήριό μας αυτό να αποτελέσει την αγωνιστική φωνή της φτωχομεσαίας αγροτιάς όλης της χώρας ενάντια στις πολιτικές που μας αφανίζουν. Να είναι η αφετηρία της πάλης μας για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, ενάντια στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, για τη λαϊκή ευημερία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ ν. Λάρισας κ. Ρ. Μαρούδας.

Παράλληλα σημείωσε ότι μορφές όπως το «κίνημα πατάτας» ή άλλων προϊόντων, έχουν περιορισμένες δυνατότητες αφού δεν λύνουν το πρόβλημα εκμετάλλευσης της αγροτιάς οριστικά και μόνιμα, ούτε όμως και της πείνας που αυξάνεται και δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη διατροφική αυτάρκεια του λαού, υποστηρίζοντας ότι η οικονομική ανέχεια της λαϊκής οικογένειας και η ακρίβεια των τιμών, οφείλεται σε αυτή την άγρια πολιτική κυβέρνησης –τρόϊκας – ΕΕ και στην δεσπόζουσα θέση μονοπωλίων, μεσαζόντων και καρτέλ που προωθούνται  σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Στη συνέχεια αφού υπογράμμισε ότι για μια ακόμη χρονιά το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε, προέβλεψε ότι τη φετινή χρονιά θα είναι πολύ πιο άγρια και βάρβαρη η επίθεση της συγκυβέρνησης ενάντια την μικρομεσαία αγροτιά, η οποία θα υποστεί και νέα βαριά χτυπήματα με την  αναθεώρηση της ΚΑΠ για το 2014 – 2020, καταστρέφοντας μικρούς και μεσαίους αγρότες.

«Ο αγώνας μας χρειάζεται να στρέφεται συνολικά κατά της πολιτικής που φέρνει κάθε μέρα περισσότερα βάσανα και δυστυχία στη ζωή μας και να βάζει στόχο την ανατροπή της, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ανάπτυξη σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Με κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας κάτω από τον εργατικό – λαϊκό έλεγχο, με συνεταιριστικοποίηση της παραγωγής και παραγωγικούς συνεταιρισμούς της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ο αγώνας μας θα έχει αποτελέσματα όσο θα συντονιζόμαστε με τον αγώνα των εργατοϋπαλλήλων, των μικροεπαγγελματιών, της νεολαίας, όσο δυναμώνει η κοινή δράση αφού κοινός είναι ο αντίπαλος.

 Όλοι στο πανελλαδικό συλλαλητήριο για τον αγωνιστικό γιορτασμό της 102ης επετείου του Κιλελέρ στις 18 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι στο χώρο του μνημείου .

Για να παράγουμε με βάση τις ανάγκες του λαού μας», σημείωσε με νόημα ο κ. Μαρούδας.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Με αφορμή τη χθεσινή συνέντευξη ο κ. Μαρούδας αναφέρθηκε και σε μια σειρά αιτημάτων των αγροτών του νομού που απαιτούν άμεση λύση τα αιτήματα αυτά είναι:

* Να δοθούν άτοκα καλλιεργητικά δάνεια από την ΑΤΕ στους μικρομεσαίους αγρότες, με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η οικονομική κρίση, καθώς, λόγω της μη πληρωμής τους από τους εμπόρους και της μη καταβολής των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων, αδυνατούν να προμηθευτούν τα αγροτικά εφόδια και, γενικότερα, να καλύψουν τα έξοδα της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

* Να δίνεται στους κτηνοτρόφους των μειονεκτικών περιοχών η εξισωτική αποζημίωση.

* Απαιτούμε δωρεάν νομιμοποίηση των γεωτρήσεων και των σταυλικών εγκαταστάσεων.

* Είναι απαράδεκτη και αδικαιολόγητη η αύξηση που γίνεται στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ για τους παραγωγούς μήλων από 42 ευρώ/στρέμμα στα 67 ευρώ/στρέμμα. Διεκδικούμε ΕΛΓΑ κρατικό φορέα με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.

* Παραμένουν απλήρωτοι παραγωγοί σε μια σειρά προϊόντα, βαμβάκι, τομάτα, κτηνοτρόφοι με γάλα, μήλα, ενώ υπάρχουν απλήρωτοι παραγωγοί από την ΚΕΣΠΥ από το 2010 και δεν έχουν εξοφληθεί παρά τις προσπάθειες της Ομοσπονδίας και τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων και τη δέσμευση του ίδιου του υπουργού εδώ και ένα χρόνο.

* Να δοθεί σε όλους τους βαμβακοπαραγωγούς η συνδεδεμένη ενίσχυση οι οποίοι εξαιτίας του πράσινου σκουληκιού και άλλων ζημιών δεν κάλυψαν το πλαφόν παραγωγής.

* Να ενταχθεί το ΤΟΕΒ Φαρσάλων στην υπογείωση του συστήματος άρδευσης όπως και άλλα ΤΟΕΒ της περιφέρειας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ