Επιστημονικές εκδηλώσεις για τη βαμβακοκαλλιέργεια

Εκπαιδευτικό σεμινάριο και επιστημονική ημερίδα  στο πλαίσιο του προγράμματος «LIFE+ HydroSense» διοργανώνεται στη Λάρισα. Πιο συγκεκριμένα το εκπαιδευτικό σεμινάριο, πραγματοποιείται την Πέμπτη από 9 π.μ. έως 2 μ.μ. στο ΕΘΙΑΓΕ, Ινστιτούτο Χαρτογράφησης και Ταξινόμησης Εδαφών, Θεοφράστου 1 και έχει ως θέμα τους τις νέες τεχνολογίες στην καλλιέργεια βάμβακος και προσκαλούνται να το παρακολουθήσουν παραγωγοί, γεωπόνοι και παράγοντες τοπικής και ευρύτερης κλίμακας. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα σημαντικά οφέλη λόγω μείωσης εισροών και αρδευτικού νερού από τα 2 – χρόνια εφαρμογής του προγράμματος σε πιλοτικούς αγρούς στη Θεσσαλία. Παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν τις δυνατότητες εφαρμογής της γεωργίας ακριβείας για τις καλλιέργειες της Θεσσαλίας.

Η επιστημονική ημερίδα,  πραγματοποιείται την Παρασκευή 30 Μαρτίου από 9 π.μ. έως 2 μ.μ. στον ίδιο χώρο. Η ημερίδα θα έχει θέμα την παρουσίαση των τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας του προγράμματος και την ανασκόπηση όλων των αποτελεσμάτων κατά τα 2 χρόνια εφαρμογής. Συμμετέχουν με παρουσιάσεις διακεκριμένοι ομιλητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ακαδημαϊκούς φορείς, και άλλους ερευνητικούς φορείς.

Η ημερίδα είναι ανοικτή για το κοινό και την επιστημονική κοινότητα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ HYDROSENSE

To τριετές πρόγραμμα HydroSense άρχισε να υλοποιείται τον Ιανουάριο του 2010, με τη συμβολή μιας πολυμελούς διεπιστημονικής ομάδας, από διεθνώς καταξιωμένους ερευνητές. Η συγχρηματοδότηση του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του LIFE+. εξασφαλίστηκε με την υποβολή, μιας πρωτοποριακής πρότασης με θέμα την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών ακριβείας για τη βελτιστοποίηση της άρδευσης και την ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιεργειών σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαθεσιμότητας νερού. Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ορθολογική χρήση του νερού, των ανόργανων λιπασμάτων και των φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε μια σημαντική για την οικονομία των Μεσογειακών χωρών καλλιέργεια  – την καλλιέργεια βάμβακος- συνδυάζοντας τις αρχές της γεωργίας ακριβείας με προηγμένες τεχνολογίες τηλεπισκόπισης.

Οι νέες τεχνολογίες περιλαμβάνουν πολυφασματικούς αισθητήρες, αισθητήρες υπερύθρων, αισθητήρες υγρασίας εδάφους, συσκευές εξατμισο-διαπνοής και δορυφορικές εικόνες υψηλής διακριτικής ικανότητας. Οι πιλοτικές καλλιέργειες πραγματοποιούνται σε τρεις αγρούς του Θεσσαλικού κάμπου σε συνεργασία με ισάριθμους παραγωγούς.

Δικαιούχοι του προγράμματος HydroSense είναι το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (συντονιστής του προγράμματος), το Ινστιτούτο Χαρτογράφησης και Ταξινόμησης Εδαφών Λάρισας του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στόχος του προγράμματος είναι να διαχυθούν τα αποτελέσματα από τις πιλοτικές εφαρμογές στους αγρότες και παράγοντες σε τοπική και ευρύτερη κλίμακα. Για το σκοπό αυτό, δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα του προγράμματος (www.hydrosense.org), διοργανώνονται εκπαιδευτικοί κύκλοι, ημερίδες, και εκθέσεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ