Κινδυνεύουν με ιδιωτικοποίηση οι υπηρεσίες του ΦΟΔΣΑ

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων νομού Λάρισας καθώς και όλους τους δημάρχους που συμμετέχουν στον φορέα καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ νομού Λάρισας. Στην ανακοίνωση αναμένονται συγκεκριμένα τα εξής:

«Το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Λάρισας σε έκτακτη συνεδρίασή του καταγγέλλει το Διοικητικό Συμβούλιο του (ΦΟΔΣΑ) Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ν. Λάρισας και όλους τους δημάρχους που συμμετέχουν στον φορέα για την προσπάθειά τους να περάσουν τη διαχείριση των απορριμμάτων σε ιδιώτη, προχωρώντας σε δημοπράτηση το σύνολο των υπηρεσιών στο ΧΥΤΑ,  εφαρμόζοντας τον οδοστρωτήρα του «Καλλικράτη» που προϋπήρχε του μνημονίου. Απόφαση που ανοίγει το δρόμο για πλήρη ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.  Έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί βασικό εργαλείο για την προώθηση και εφαρμογή της αντιλαϊκής – αντεργατικής πολιτικής, κυβέρνησης, Ε.Ε, πλουτοκρατίας στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση. Ότι μέσα από τους δήμους και την Περιφέρεια θα παρθούν όλα εκείνα τα  μέτρα που τσακίζουν τη ζωή μας καθημερινά. Φόροι, τέλη, χαράτσια, ελαστικές μορφές εργασίας, εφεδρείες, εμπορευματοποίηση υγείας, παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και δραστηριοτήτων κλπ.

Το χαμηλότερο κόστος που κάποιοι επικαλούνται από την παραχώρηση σε ιδιώτες (που βέβαια θα χρησιμοποιήσουν τις υποδομές των δήμων) σημαίνει:

Χειρότερες υπηρεσίες (αραιότερη και μη ασφαλής συλλογή και αποκομιδή), αδιαφορία για την ποιότητά τους , -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία – παράλληλα η διάλυση των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων θα ανοίξει το δρόμο για εκτίναξη του κόστους, γιατί μοναδικό κριτήριο παραμένει, το όλο και μεγαλύτερο κέρδος του ιδιώτη, όπως έγινε με τα διόδια, ΔΕΗ, κ.α.

Σημαίνει εργαζόμενους σε συνθήκες γαλέρας, χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας. Από τη μια εργαζόμενους εξαθλιωμένους, που πρέπει διπλά και τριπλά να πληρώνουν για τις υπηρεσίες που παρέχονται, ενώ από την άλλη θα θησαυρίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, της Υγείας, της Παιδείας.

Με τις αποφάσεις και τώρα με την εφαρμογή τους έχουν τεράστιες ευθύνες η Τοπική και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και οι δήμαρχοι που στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ, ΝΔ & ΣΥΝ/ΔΗΜΑΡ,  στρώνουν το δρόμο στους επιχειρηματίες, για την διαχείριση των απορριμμάτων σήμερα, όλη την καθαριότητα αύριο, που αποδεικνύεται χρυσοφόρα για το κεφάλαιο.

Στήριγμα στην εφαρμογή του «Καλλικράτη» και τους δημάρχους που τον «υπηρετούν»  έδωσαν και δίνουν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ – ΟΤΑ, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και η παράταξη του ΣΥΝ παρ΄ όλο ότι  αλλάζοντας προβιά, πλασάρονται ως «αντιμνημονιακοί», «ανεξάρτητοι ή ανένταχτοι αριστεροί», «αντικυβερνητικοί» χωρίς όμως να καταδικάζουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, την Ε.Ε,   που υπαγορεύουν αυτή την πολιτική. Γι΄ αυτό αρνήθηκαν και αρνούνται να δεχθούν τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά και την δυνατότητα να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε χρειαζόμαστε ένα συνδικαλιστικό κίνημα δυνατό, εργαλείο αγωνιστικής δράσης και ταξικής συσπείρωσης, για να σημάνουμε ξεσηκωμό, που θα παλεύει ενάντια στην πολιτική της εξαθλίωσης.

Φτάνει πια η κοροϊδία, οι αυταπάτες και ο εφησυχασμός!

Χρειάζεται να πάρουν ενιαία αγωνιστική απάντηση από το σύνολο των εργαζομένων στην τοπική διοίκηση και γενικότερα, με αγώνα ταξικό σε κάθε δήμο και σε κάθε τόπο δουλειάς. Για να εμποδίσουμε αυτά τα εφιαλτικά μέτρα και όσα ετοιμάζουν. Να βγάλουν τώρα τα δικά τους συμπεράσματα οι εργαζόμενοι, να τιμωρήσουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, γυρνώντας τους την πλάτη στις εκλογές.  Για να ανοίξουμε τον δρόμο της ελπίδας, παίρνοντας τις τύχες μας στα χέρια μας με αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με μονομερή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και το πέρασμα του πλούτου στα χέρια  αυτών που τον παράγουν και με το λαό στην εξουσία.

Το συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους, με την πάλη και τον αγώνα να αποτρέψουν το ξεπούλημα του ΦΟΔΣΑ σε ιδιώτη. Να σταματήσει τώρα  κάθε διαδικασία δημοπράτηση των υπηρεσιών. Να καταργηθεί κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην Τοπική Διοίκηση και μεταφέρει βασικές αρμοδιότητές της σε ιδιώτες. Απαιτούμε  την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες των δήμων, με ταυτόχρονη κατάργηση της ανταποδοτικότητας, την εξασφάλιση σύγχρονου εξοπλισμού και υποδομής, την πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ