Μέσα στον Απρίλιο η πληρωμή του τσεκ και της συνδεδεμένης βαμβακιού

Μεταξύ 10 και 20 Απριλίου αναμένεται να υπάρξει νέα πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης και της συνδεδεμένης βάμβακος στους αγρότες, οι οποίοι αντιμετώπισαν προβλήματα με την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων τους, τον έλεγχο της τηλεπισκόπησης και με λάθη στη σύνταξη των περσινών δηλώσεων ΟΣΔΕ και δεν εισέπραξαν, μέχρι σήμερα, τα χρήματα που δικαιούνται.

Αυτό προκύπτει από απάντηση του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Μόσχου Κορασίδη, σε επιστολή που είχε στείλει προς τον Οργανισμό ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας, ζητώντας άμεση επιτάχυνση της διαδικασίας εξόφλησης των παραγωγών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Βάσει των στοιχείων που δίδει στην απάντησή του ο κ. Κορασίδης, για το 2011 έχει καταβληθεί το 93% των ενισχύσεων σε επίπεδο χώρας ενώ αναφορικά με τους δικαιούχους ενισχύσεων της περιοχής του δήμου Κιλελέρ τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ δείχνουν τα εξής:

Ι. Ενιαία Ενίσχυση 2011

* 8.597 κάτοχοι δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης 2011 ύψους 50.380.312,23 € με έδρα εκμετάλλευσης την περιοχή του δήμου Κιλελέρ υπέβαλαν αίτηση, εκ των οποίων:

* 8.272 παραγωγοί έχουν πληρωθεί στους οποίους καταβλήθηκε το ποσό των 48.332.776,13 €. Για 1.300 περίπου από τους ανωτέρω παραγωγούς έγινε μερική πληρωμή της αξίας των δικαιωμάτων τους λόγω λαθών στην αίτηση ενιαίας ενίσχυσης ή δήλωσης μικρότερης έκτασης για ενεργοποίηση από την απαιτούμενη.

* 325 παραγωγοί δεν έλαβαν μέχρι στιγμής ενιαία ενίσχυση, διότι διαπιστώθηκαν τα εξής προβλήματα:

– 12 παραγωγοί δήλωσαν κατά την αίτηση τους λανθασμένο τραπεζικό λογαριασμό (έχουν ειδοποιηθεί για διόρθωση του σφάλματος)

– 80 παραγωγοί έχουν εκκρεμότητες με τις αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων (έχουν ειδοποιηθεί για συμπληρωματικά στοιχεία ή γίνεται επαλήθευση στοιχείων από τον Οργανισμό)

233 παραγωγοί έχουν ευρήματα (λάθος εντοπισμό των αγροτεμαχίων τους ή και μειωμένη έκταση σε σχέση με την δηλωθείσα) μετά από έλεγχο τηλεπισκόπησης ή δεν ολοκληρώθηκε ‘η ενσωμάτωση στοιχείων διορθώσεων που προέβησαν από τον Οργανισμό.

II. Ειδική στρεμματική συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος 2011:

* 3.257 παραγωγοί αιτήθηκαν την ενίσχυση, εκ των οποίων για 2.864 έχει ήδη καταβληθεί το ποσό των 13.153.685,55 €.

* Για τους 393 παραγωγούς που δεν καταβλήθηκε μέχρι στιγμής η ειδική ενίσχυση βάμβακος, διαπιστώθηκαν τα εξής προβλήματα:

– 148 παραγωγοί είτε δεν παρέδωσαν καθόλου ποσότητα σύσπορου βάμβακος σε εκκοκκιστική επιχείρηση, είτε παρέδωσαν μικρότερη ποσότητα σύσπορου βάμβακος από την προσαρμοσμένη ηρτημένη απόδοση για τα Δημοτικά Διαμερίσματα στο δήμο Κιλελέρ μετά την εκτίμηση και των ζημιών του ΕΛΓΑ. Σημειώνεται ότι ζημιές πού λήφθηκαν υπόψη ήταν από τις σημαντικότερες που προσδιορίστηκαν σε επίπεδο χώρας

– 245 παραγωγοί έχουν ευρήματα μειωμένης έκτασης σε σχέση με την δηλωθείσα, μετά από έλεγχο τηλεπισκόπισης

«Προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα που οδήγησαν στην μη πληρωμή παραγωγών της ενιαίας ενίσχυσης ή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος για το έτος 2011, από 15/3/2012 έως και χθες οργανώθηκε λειτουργία συνεργείων υποδοχής των διοικητικών πράξεων για διευκόλυνση των δικαιούχων, ώστε στις επόμενες πληρωμές που θα γίνουν από 10 έως 20 Απριλίου να γίνει η πληρωμή και των υπολοίπων δικαιούχων που πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας μετά την εξέταση των διοικητικών πράξεων που υποβάλλονται» τονίζει, στο κείμενό του ο κ. Κορασίδης.

Ο Ρ. ΚΟΜΗΤΣΑΣ

Σχολιάζοντας την απάντηση του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας, υπογραμμίζει ότι πρέπει οι αγρότες να πληρωθούν πριν το Πάσχα, καθώς με τα χρήματα αυτά θα μπορέσουν να προχωρήσουν στη σπορά των εαρινών καλλιεργειών και να προμηθευτούν τα απαραίτητα αγροεφόδια για τις εκμεταλλεύσεις τους. Ο κ. Κομήτσας τονίζει, εξάλλου, ότι θα πρέπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να δημιουργήσει τις αναγκαίες δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου να πάψουν οι αγρότες να πληρώνουν τα σπασμένα των λαθών που γίνονται κατά τη διαδικασία σύνταξης των δηλώσεων ΟΣΔΕ από υπηρεσιακά στελέχη του Οργανισμού και των συνεργαζόμενων με αυτόν φορέων. «Δεν είναι δυνατόν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας να περιμένουν επί μήνες για να εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται και έχουν ανάγκη, επειδή κάποιοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αυτό το φαινόμενο δεν πρέπει να επαναληφθεί φέτος και τα επόμενα χρόνια» καταλήγει ο δήμαρχος Κιλελέρ.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ