Νέος επιβλαβής οργανισμός σκοτώνει τους φοίνικες

Η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ενημερώνει σχετικά με το έντομο Rhynchophorus ferrugineus (Ρυγχοφόρος των φοινικοειδών) που είναι ο σημαντικότερος εχθρός των φοινικοειδών και μπορεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταστρέψει τους φοίνικες οποιουδήποτε μεγέθους.

Διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας σε φοίνικες του είδους Washingtonia sp., που εισήχθησαν στην Κρήτη το 2005 από την Αίγυπτο καθώς και σε φοίνικες του είδους Phoenix canariensis στη χερσόνησο της Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης.

Από την επιβεβαίωση της εμφάνισής του και μετά έχει καταστραφεί ένας μεγάλος αριθμός φοινικοειδών σε Ρόδο, Κρήτη, Ηλεία, Βοιωτία, Φθιώτιδα, ενώ δύο ιστορικοί φοίνικες του Προεδρικού Μεγάρου καταστράφηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Προσβάλλει όλα τα είδη των φοινικοειδών όπως τον ευρέως διαδεδομένο στη χώρα μας Phoenix canariensis (Κανάριο φοίνικα), το γηγενή φοίνικα του Θεοφράστου Phoenix theofrasti, τη Ουασιγκτόνια (Washingtonia spp), το χαμαίρωπα (Chamaerops humilis), τον κοκοφοίνικα (Cocos nucifera), τον τραχύκαρπο (Trachycarpus fortunei) κ.α.

ΖΗΜΙΑ – ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η ζημιά προκαλείται κυρίως από τις προνύμφες (κάμπιες). Η προσβολή ξεκινά από την κορυφή του φοίνικα, στη βάση των νεαρών φύλλων ή από πληγές στα φύλλα και στον κορμό, όπου τα θηλυκά ωοτοκούν.

Οι προνύμφες τρέφονται με μαλακές ίνες. Μετακινούνται προς το εσωτερικό του κορμού ανοίγοντας στοές και μεγάλες κοιλότητες. Οι στοές στο πάνω μέρος του κορμού φτάνουν σε μήκος έως και 1 m. Οι προνύμφες μπορούν να εντοπιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του κορμού ακόμα και στη βάση του στο σημείο που αρχίζουν οι ρίζες.

Χαρακτηριστικό μακροσκοπικό σύμπτωμα είναι η καταστροφή της νέας βλάστησης (καρδιάς) και η κάμψη των παλαιών φύλλων πού δίνει στο φυτό την όψη ανοικτής ομπρέλας .

Οι έντονα προσβεβλημένοι φοίνικες εμφανίζουν ολική απώλεια των φύλλων και σήψη του κορμού, με συνέπεια τη ξήρανση του δέντρου. Συνήθως η ζημιά που προκαλείται από τις προνύμφες είναι ορατή πολύ αργότερα από την έναρξη της προσβολής. Όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη και επιφέρει την ολική ξήρανση του δέντρου .

Η εθνική και η κοινοτική νομοθεσία επιβάλλουν την εφαρμογή ορισμένων έκτατων μέτρων για την εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού τα οποία εφαρμόζει η υπηρεσία μας σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Παρακαλούνται οι δήμοι, οι επιχειρήσεις (εισαγωγείς, φυτώρια, ξενοδοχειακές μονάδες) και οι ιδιοκτήτες ή κάτοχοι φοινικοειδών που παρατηρούν ύποπτα συμπτώματα να ενημερώνουν άμεσα τους γεωπόνους των δήμων τους ή τη δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λάρισας.

Χρήσιμα τηλέφωνα: Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρική, Τμήμα Π.Ε. & Φ.Ε. 2413 511119, 2413 511211, 2413 511181, 2413 511144.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ