Ξεκινά η διαμόρφωση της τάφρου Χατζηχαλάρ στη Λάρισα

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την έναρξη της κατασκευής ενός μεγάλου και μοντέρνα σχεδιασμένου πάρκου, έκτασης 61 στρεμμάτων στην περιοχή «Χατζηχαλάρ» της Λάρισας. Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έδωσε σήμερα την έγκριση δημοπράτησης του ενταγμένου στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργου: «Διαμόρφωση Τάφρου Χατζηχαλάρ στη Λάρισα» προϋπολογισμού 2.998.000,00 € (με ΦΠΑ).

Ο χώρος που θα μετατραπεί σε πάρκο βρίσκεται μεταξύ των συνοικιών Νεάπολης Φιλιππούπολης, Νεράιδας και Ηπειρώτικων και ανάμεσα στο Γηροκομείο, το Δημοτικό Φυτώριο και την 1η Στρατιά.

Ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι πρόκειται για μια μεγάλης έκτασης περιβαλλοντική αναβάθμιση, προϋπολογισμού σχεδόν 3 εκ. ευρώ, η οποία θα δημιουργήσει έναν σημαντικό αστικό χώρο πρασίνου σε μια περιοχή, που τη δεδομένη στιγμή, είναι τελείως αδιαμόρφωτη. «Στόχος του έργου αυτού είναι να παραδοθεί ένας νέος πνεύμονας πρασίνου εντός του αστικού ιστού, φιλικός για τους πολίτες της Λάρισας. Η τελική διαμόρφωση του χώρου αναμένεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής καθώς περιορίζεται το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, δηλαδή η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του πολεοδομικού συγκροτήματος της Λάρισας και της περιαστικής υπαίθρου» τόνισε ο περιφερειάρχης.

Με την υλοποίηση του έργου δημιουργείται και παραδίδεται ένα ολοκληρωμένο προς χρήση νέο πάρκο έκτασης 60.960,00 τ.μ. στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Σαρίμβεη, Καρδίτσης, Γιάγκου, ανώνυμη οδό βορειοδυτικά του ΟΤ Γ1850Α και Εχεκρατίδας.

Αναλυτικότερα, το έργο αφορά στη διαμόρφωση της πρώην Τάφρου Χατζηχαλάρ στη Λάρισα σε χώρο πάρκου συνολικής έκτασης 61 στρεμμάτων. Οι πλακοστρωμένες επιφάνειες (7.600 τ.μ.) με σκληρά υλικά (τσιμεντόπλακες) καθώς και ο ασφαλτοτάπητας (2.400,00 τ.μ.) καταλαμβάνουν συνολικό εμβαδόν 10.000,00 τ.μ., ήτοι ποσοστό μικρό 16% ενώ όλος ο υπόλοιπος χώρος 50.960,00 τ.μ. (84%) είναι φυτεμένος. Το έργο περιλαμβάνει εργασίες που αφορούν εκσκαφές, επιχώσεις, σκυροδέματα, οπλισμούς και πλακοστρώσεις καθώς και εργασίες φωτισμού των χώρων και έργα πρασίνου.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η δημοσίευση του σχετικού Διαγωνισμού από τον Δήμο Λαρισαίων, Δικαιούχο και Φορέα υλοποίησης του έργου, για την ανάθεση και εκτέλεσή του. Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. στις 29/03/2012.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ