Ευρωπαϊκά στερεότυπα

Σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση από το Pew Global Attitudes Project όλοι οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι οι Γερμανοί είναι οι πιο εργατικοί στην Ευρώπη, και οι Έλληνες οι πιο τεμπέληδες. Όλοι, δηλαδή, εκτός από τους Έλληνες, οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους πιο εργατικούς. Τελικά, ποιος έχει δίκιο;

Κατά μία έννοια, οι Έλληνες έχουν, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ: οι Έλληνες εργαζόμενοι αφιέρωσαν τις περισσότερες ώρες στην εργασία τους από οποιονδήποτε άλλο το 2010. Οι Γερμανοί εργαζόμενοι, εν τω μεταξύ, ήταν στο κατώτερο άκρο.

Αποδεικνύεται όμως ότι το κλειδί της οικονομικής επιτυχίας δεν βρίσκεται στο να μοχθεί κάποιος για πολλές ώρες. Οι Γερμανοί εργαζόμενοι είναι πολύ πιο παραγωγικοί από τους Έλληνες εργαζόμενους – που σημαίνει ότι αποδίδουν περισσότερο οικονομικά σε μια συγκεκριμένη ώρα, ακόμη και αν εργάζονται λιγότερες ώρες συνολικά.

Αποδεικνύεται, επίσης, ότι η σκληρή εργασία δεν είναι αρκετή για να σωθεί μια χώρα από την οικονομική καταστροφή. Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία, αν και εργάζονται πολλές ώρες, οι χώρες τους αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Όπως επισημαίνει και ο Πολ Κρούγκμαν, τα δεινά της ευρωζώνης έχουν λιγότερο να κάνουν με την ηθική και περισσότερο με τα ακατάλληλα θεσμικά όργανα και τα διαρθρωτικά προβλήματα.

Βέβαια, εκείνοι που ψάχνουν για ένα καλό έργο ηθικής μπορεί να προτιμούν να επικεντρωθούν στη διαφθορά – η Ελλάδα και η Ιταλία είχαν προβλήματα με την ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή, η οποία έχει συμβάλει στα δεινά του χρέους τους. Και η πολύχρονη παραποίηση των στατιστικών στοιχείων του ελλείμματος από τις ελληνικές κυβερνήσεις, επίσης βοήθησε στο να βρεθεί η χώρα στο σημερινό χάλι της. Αλλά πάλι, αν κρίνουμε από τις βαθμολογίες της Διεθνούς Διαφάνειας, υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη πολύ πιο διεφθαρμένες από την Ιταλία ή την Ελλάδα, που δεν είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση – κυρίως επειδή έχουν την καλή τύχη να μην είναι δεμένες με το ευρώ.

Αυτό που ίσως είναι το πιο σημαντικό στην έρευνα Pew, είναι ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι έχουν τώρα πολύ άσχημη γνώμη για την Ελλάδα. Πίσω στο 2010, 65% των Γάλλων ήταν -περισσότερο ή λιγότερο- ευνοϊκά διακείμενοι στους Έλληνες. Σήμερα, αυτό έπεσε στο 45%. Οι ψηφοφόροι στη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία έχουν χειρότερη άποψη για τους γείτονές τους. Αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για τις μελλοντικές προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδας εντός της ζώνης του ευρώ, δεδομένου ότι αυτές θα περιλαμβάνουν περισσότερα χρήματα για τους Έλληνες.

Πηγή: The Washington Post

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ