Επικίνδυνος σούπερ-ιός στα κοτόπουλα απειλεί εκατομμύρια γυναίκες

Ένας αυξανόμενος αριθμός ιατρικών ερευνητών λένε ότι περισσότερες από 8 εκατομμύρια γυναίκες κινδυνεύουν από λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, δύσκολες στη θεραπεία, επειδή μικρόβια – ανθεκτικά στα αντιβιοτικά που μεγαλώνουν σε κοτόπουλα – μεταδίδονται στον άνθρωπο με τη μορφή της E. coli...

«Βρίσκουμε τις ίδιες ή συναφείς E. coli λοιμώξεις στον άνθρωπο και στο κοτόπουλο», δήλωσε ο Amee Manges, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ.

Εάν οι ιατρικοί ερευνητές έχουν δίκιο, πρόκειται για αναμφισβήτητες νέες αποδείξεις της άμεσης σχέσης μεταξύ της διαδεδομένης, δύσκολης να θεραπευτεί ασθένειας στον άνθρωπο, και των κοτόπουλων στα οποία χορηγούν ποσότητες αντιβιοτικών.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων λέει ότι το 80% του συνόλου των αντιβιοτικών που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες δίνονται στα ζώα, ακόμα και στα υγιή κοτόπουλα για να τα προστατεύσει από τις ασθένειες που εμφανίζονται εξαιτίας των περιορισμένων χώρων όπου μεγαλώνουν στριμωγμένα. Βοηθούν επίσης τα κοτόπουλα να μεγαλώνουν γρηγορότερα.

“Ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για τα κοτόπουλα, επειδή σε πολλές περιπτώσεις, παίρνουν αντιβιοτικά από τη στιγμή που είναι στο αυγό, και σε όλη τη διαδρομή μέχρι τη στιγμή που σφάζονται, “δήλωσε ο Manges.

Η βιομηχανία πουλερικών αμφισβητεί τα συμπεράσματα των ερευνητών, και ανέφερε τον Δρ Randall Singer Ράνταλ Singer, αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, Τμήμα Κτηνιατρικών και Βιοϊατρικών Επιστημών, ο οποίος είπε οτι: «Οι μελέτες αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τα αντιβιοτικά που δίνονται στα πουλερικά, και περαιτέρω αλλαγές στο χρήση αντιβιοτικών στα πουλερικά δεν θα αλλάξει τους πιθανούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία που συνδέονται με το E.coli. “

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν μόνο πολύ πειστικές αποδείξεις, και οτι δεν υπάρχει καμία μελέτη που να δείχνει μια οριστική σύνδεση μεταξύ του E.coli σε κοτόπουλα και της λοίμωξη στις γυναίκες. Επισημαίνουν όμως ότι μια μελέτη όπως αυτή, θα ήταν ανήθικο να γίνει, διότι θα απαιτούσε να εκθέσουν γυναίκες σκόπιμα στα βακτήρια.

Τονίζουν όμως ότι υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι τα κοτόπουλα φέρουν τα ίδια βακτήρια με αυτά που προκαλούν την ανθεκτική στα φάρμακα λοίμωξη στις γυναίκες.

Πηγή: ABC News

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ