Θανατηφόρος ιός της φώκιας απειλή για τους ανθρώπους

Ένας νέος ιός γρίπης που εντοπίστηκε στην αμερικανική φώκια έχει τη δυνατότητα να περάσει και σε άλλα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου, λένε οι ειδικοί. Το στέλεχος H3N8 ανακαλύφθηκε πέρυσι μετά το θάνατο 162 φωκιών στο λιμάνι της Νέας Αγγλίας…

Μεταθανάτιες εξετάσεις σε πέντε από τα ζώα έδειξαν ότι πέθαναν από μια λοίμωξη γρίπης. Το στέλεχος αυτό είναι στενά συνδεδεμένο με εκείνο που κυκλοφορεί στα πουλιά της Βόρειας Αμερικής από το 2002.

Αλλά, σε αντίθεση με το στέλεχος των πτηνών, αυτό ο ιός έχει προσαρμοστεί να ζει σε θηλαστικά. Έχει επίσης αναπτύξει μεταλλάξεις που κάνουν ευκολότερη τη μετάδοση του και την πρόκληση σοβαρότερων συμπτωμάτων.

Συγκεκριμένα, ο ιός έχει την ικανότητα να στοχεύει σε μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στους ανθρώπινους πνεύμονες.

Η δρ Anne Moscona, από το Ιατρικό Κολλέγιο, Weill Cornell, στη Νέα Υόρκη, είπε: «Υπάρχει ανησυχία επειδή έχουμε ένα νέο ιό που μεταδίδεται στα θηλαστικά, και στον οποίο οι άνθρωποι δεν έχουν εκτεθεί ακόμη. Είναι ένας συνδυασμός που δεν έχουμε ξαναδεί.”

Η προειδοποίηση αυτή δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, mBio.

Ένας λόγος ανησυχίας είναι ότι λίγοι επιστήμονες είχαν εξετάσει την πιθανότητα ο ιός της γρίπης των πτηνών να προσβάλει τις φώκιες, αναφέρουν οι ερευνητές. Το  γεγονός αυτό δείχνει ότι η πανδημία γρίπης μπορεί να εμφανιστεί με απρόσμενους τρόπους.

Πηγή:SKY NEWS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ