Θα παταχθεί το παρεμπόριο στο παζάρι της Λάρισας

Ευρεία σύσκεψη φορέων πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας με πρωτοβουλία της αιρετής Περιφέρειας και του Δήμου Λαρισαίων.  Η σύσκεψη είχε σαν αντικείμενο τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τη δημιουργία μεικτών κλιμακίων τα οποία θα πραγματοποιούν ελέγχους για την τήρηση της νομιμότητας.

«Στόχος μας είναι η σύσκεψη αυτή να αποτελέσει τον οδικό χάρτη με τον οποίο θα πραγματοποιούνται όλες οι εμποροπανηγύρεις στη Θεσσαλία. Πρωταρχικός μας σκοπός είναι η πάταξη του παρεμπορίου και η τήρηση της νομιμότητας. Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας παρατηρούμε το παρεμπόριο να κυριαρχεί του νόμιμου εμπορίου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χάνονται χρήματα από τα δημόσια ταμεία και από φόρους του κράτους και να δημιουργείται πρόβλημα στους υγιείς επαγγελματίες» τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Παράλληλα ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι μέσα από τη σύσκεψη στέλνουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: «Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του παζαριού οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και αυστηροί έτσι ώστε να μην υπάρχουν παράνομοι πωλητές και παράνομα προϊόντα. Όσοι δεν έχουν τη νομιμότητα να πουλήσουν εμπορεύματα και δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά να μην επιχειρήσουν να έλθουν στο παζάρι της Λάρισας. Κάνουμε όλες εκείνες τις απαιτούμενες ενέργειες ούτος ώστε να χτυπηθεί το αίσθημα της ατιμωρησίας το οποίο αποτελεί μια από τις αιτίες της αρνητικής κατάστασης στην οικονομία μας σήμερα»

Απ’ την πλευρά του ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κώστας Τζανακούλης δήλωσε: «Το παζάρι της Λάρισας είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας και έχει τις ρίζες του σχεδόν στο Μεσαίωνα. Οι Λαρισαίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία το θέλουν. Τα χρόνια τα οποία εμείς ως Δήμος Λαρισαίων το επαναλειτουργούμε, προσπαθούμε να το κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερο με διαφάνεια και μέσα από τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος. Το παζάρι κρατάει οκτώ ημέρες και επί των ημερών μας φαινόμενα που είχαν εμφανιστεί κατά το παρελθόν, να διαρκεί δηλαδή περισσότερες μέρες, δεν επαναλήφθηκαν. Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί διάφοροι επιτήδειοι οι οποίοι δεν έχουν άδεια να πουλήσουν προϊόντα και εκεί εστιάζουμε τις προσπάθειές μας»

Με τη σειρά της η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κα Ρένα Καραλαριώτου τόνισε: «Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας θα πραγματοποιούν και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, ελέγχους στο παζάρι της Λάρισας με τα μεικτά κλιμάκια, θέλοντας να προστατεύσουν τους καταναλωτές, τους νόμιμους πωλητές που εκθέτουν τα προϊόντα τους, αλλά και τον εμπορικό κόσμο της πόλης, ο οποίος βάλλεται από την οικονομική κρίση και περνάει δύσκολες ώρες. Το παζάρι είναι ένας παλιός «θεσμός» για την πόλη, αλλά θα πρέπει να λειτουργεί νόμιμα και ακολουθώντας κάποιους κανόνες. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν μπορούν από μόνες τους να προχωρήσουν στη δέσμευση και την καταστροφή προϊόντων, γι΄ αυτό και οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται από κοινού με την Ελληνική Αστυνομία και τη Δημοτική Αστυνομία, με στόχο να αποφευχθεί το φαινόμενο έξαρσης της φοροδιαφυγής και του παρεμπορίου».

Απ’ την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νίκος Τζίκας εξέφρασε την θέση του εμπορικού κόσμου η οποία είναι αντίθετη με την πραγματοποίηση του παζαριού. «Είναι ένας αναχρονιστικός θεσμός ο οποίος δεν προσφέρει τίποτε στην κοινωνία. Ζητάμε την ταυτοποίηση κάθε πωλητή που συμμετέχει στο παζάρι και την ύπαρξη αυστηρών ελέγχων καθ’ όλη τη διάρκειά του. Πρέπει επιτέλους να πατάξουμε τη μάστιγα του παρεμπορίου που έχει φτάσει στα 25 δις ευρώ τζίρο σε όλη την Ελλάδα, 8 δις ευρώ χάνονται από τα ταμεία του κράτους και 2 εκατ. ευρώ φεύγουν από την τοπική οικονομία με τη λειτουργία του παζαριού».

«Θέλουμε το παζάρι, επιθυμούμε την αναβάθμισή του και επιζητούμε την αξιοποίησή του σαν μια τοπική έκθεση προϊόντων μέσα από νόμιμες διαδικασίες και αυστηρούς ελέγχους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κ. Γ. Σακελλαρόπουλος.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις θα δώσουν έντονο παρών στους χώρους της εμποροπανήγυρης» δήλωσε ο Αστυνομικός Δ/ντης Λάρισας κ. Παναγιώτης Σαπουτζής, ο οποίος επεσήμανε πως υπάρχει ήδη έτοιμο πλάνο δράσης από την Ελληνική Αστυνομία ενώ ο  αναπληρωτής Δ/ντης ΣΔΟΕ Θεσσαλίας κ. Χρήστος Τσιός ανέφερε ότι «Παρά τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας θα κάνει ότι είναι δυνατό για να διαφυλάξει τη νομιμότητα, μέσα από καθημερινούς ελέγχους».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη η αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μ. Αγραφιώτη, η αντιδήμαρχος Διοικητικών Μέτρων κ. Ε. Ξυνοπούλου, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Δ. Μητσιούλης, ο Διευθυντής της  Δημοτικής Αστυνομίας κ. Θ. Κυρόπουλος, ο Α’ Τμηματάρχης Δημοτικής Αστυνομίας κ. Βουβούσας, ο Πρόεδρος του ΕΣΛ κ. Τσιαπλές, ο Γραμματέας ΟΕΣ Θεσσαλίας κ. Καλέας, ο Αντιπρόεδρος του ΕΣΛ κ. Β. Πολυμέρου, ο Β’ Αντιπρόεδρος ΕΣΛ κ. Κ. Βαλιώτης, ο Γραμματέας ΕΣΛ κ. Γ. Μαργαρίτης, ο Β’ αντιπρόεδρος ΟΕΒΕ κ. Ε. Ναχάμος, ο Γ.Γ ΟΕΒΕ κ. Δ. Παληογιάννης.  

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ