Θέλει ή δεν θέλει η κυβέρνηση τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ;

Δευτερομιλία Φ. Σαχινίδη στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Στην τοποθέτηση ανέφερα ότι όσο οι Χώρες που έχουν πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τους επιμένουν να μεταφέρουν το κόστος προσαρμογής στις Χώρες που έχουν ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τόσο πιο πολύ κινδυνεύει η Ευρωζώνη.

Αυτός, είπα χθες ότι, ήταν ο λόγος για τον οποίο και κατέρρευσε και ο Κανόνας του Χρυσού. Ακούω σήμερα τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσακαλώτο να προτείνει το ίδιο ακριβώς πράγμα και να μας εγκαλεί γιατί δεν προχωρήσαμε σε διεθνοποίηση αυτού του ζητήματος όταν για δύο χρόνια επιμέναμε σε όλους τους τόνους ότι το πρόβλημα της Ελλάδος ήταν πρόβλημα συστημικό της Ευρωζώνης.

Όμως η διεθνοποίηση ενός ζητήματος όπως καλά γνωρίζετε εξαρτάται από τον διεθνή συσχετισμό των δυνάμεων και ξέρετε ότι στην Ευρώπη η πλειοψηφία των Κυβερνήσεων ήταν συντηρητικές. Και η Γερμανία που είναι η ισχυρότερη Χώρα της Ευρωζώνης με τα μεγάλα πλεονάσματα δεν θα δεχόταν με κανένα τρόπο να μειώσει τα πλεονάσματά της. Με ποιον αλήθεια μπορούσαμε να δώσουμε την μάχη αυτή? Με το De Linke ή με τα άλλα μικρά κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς? Ξεκινήστε εσείς με το De Linke και θα έρθουμε και εμείς με τις μικρές μας δυνάμεις να σας στηρίξουμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η χθεσινή και η σημερινή συζήτηση ανέδειξαν μια σειρά από σημαντικά ζητήματα σε ότι αφορά τις προτάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης των διδύμων ελλειμμάτων και της χρηματοοικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Χώρα.

Είναι χρήσιμο να αξιολογήσει κάποιος τις απόψεις που κατατέθηκαν.

Υπάρχει η άποψη που λέει ότι η χώρα δεν πρέπει να ακολουθήσει συσταλτική πολιτική σε ένα επιβαρυμένο από την ύφεση περιβάλλον γιατί αυτό θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ύφεση. Μάλιστα μία συνάδελφος από το ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στη δημόσια συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με το ποιοι τελικά είναι οι πραγματικοί δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές.

Διότι ο μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενος πολλαπλασιαστής από το ΔΝΤ και τους θεσμικούς πιστωτές είναι σχεδόν μισός του πραγματικού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι υφεσιακές συνέπειες μιας απότομης δημοσιονομικής προσαρμογής είναι βαθύτερες αλλά και ότι χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για να επιτύχεις τον επιθυμητό δημοσιονομικό στόχο.

Σωστή η επισήμανση και σωστή η εκτίμηση ότι τελικά οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές είναι υψηλότεροι. Όπως σωστή είναι και η άποψη ότι στην ύφεση αυξάνεις τη ζήτηση με δημόσιες δαπάνες . Αυτά τα είπε χθες και το ΔΝΤ. Είναι αριστερό το ΔΝΤ?

Έθεσα ένα ερώτημα χθες και προχθές και αντιπροχθές και περιμένω μιαν απάντηση κάποια στιγμή. Ποιος πληρώνει το βαρκάρη, who pays the ferryman?

Υπενθυμίζω ότι η Χώρα δεν έχει το εκδοτικό προνόμιο για να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματα μέσω της εκτύπωσης χαρτονομισμάτων.  Ούτε μπορεί η Χώρα να ζητήσει χρηματοδότηση από την ΕΚΤ λόγω της καταστατικής απαγόρευσης . Επιπρόσθετα πέρα από τα έντοκα γραμμάτια η Χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές για να δανειστεί και να καλύψει τα ελλείμματα.

Επειδή λοιπόν αύριο οι πολίτες μπορεί να σας αναθέσουν την υπέρτατη ευθύνη να κυβερνήσετε τη Χώρα για  να την βγάλετε από την κρίση, ερωτώ : τι θα κάνετε? Πώς θα χρηματοδοτήσετε τη σωστή θεωρητικά πρότασή σας?

Γιατί δεν ωφελεί να έχεις την πιο φοβερή συνταγή άμα δεν έχεις τα υλικά να την εφαρμόσεις. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα λέει ο λαός.

Σας καλώ λοιπόν διότι τώρα από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν είστε το κόμμα του 4%, έχετε πρόσθετη ευθύνη έναντι των πολιτών όχι μόνο αυτών που σας στηρίζουν αλλά και των υπολοίπων που δεν σας στηρίζουν να δώσετε ουσιαστικές απαντήσεις.

Ένα δεύτερο θέμα που τέθηκε είναι το ζήτημα της αποτελεσματικότητας των δημοσιονομικών μέτρων. Θέμα πολύ σημαντικό για τους πολίτες που υφίστανται τις συνέπειες αυτής της προσπάθειας. Καταθέτω στον Υπουργό το εξής αίτημα :

Κύριε Υπουργέ να καταθέσετε στην Επιτροπή αναλυτικά το σύνολο των μέτρων ύψους 49 δις στο οποίο αναφερθήκατε και περιλαμβάνετε στην έκθεση των πιστωτών.

Δηλαδή ποια ήταν αυτά τα μέτρα στο σκέλος των δαπανών ποια ήταν στο σκέλος των εσόδων ποια ήταν η προσδοκώμενη απόδοση και ποια ήταν η τελική απόδοση? Επίσης αν ήταν μεικτά ή καθαρά.

Διότι αν και δεν έχω την σχετική πληροφόρηση εκτιμώ ότι μέτρα 49 δις δεν τέθηκαν σε εφαρμογή. Επομένως είναι λάθος συμπέρασμα να λες ότι πάρθηκαν 49 δις μέτρα και ότι μειώθηκε το πρωτογενές έλλειμμα μόλις κατά 24 δις.

Και να σας πω και κάτι άλλο. Ότι το μέγεθος αυτό – δηλαδή τα 49 δις – είναι μεικτό δηλαδή χωρίς να λάβει κανείς τις απώλειες από φορολογικά έσοδα και ασφαλιστικές εισφορές. Ενώ τα 7,8 δις μέτρων που περιγράφονται στο προσχέδιο είναι καθαρά.

Όμως η επίπτωση στους πολίτες είναι μεγαλύτερη διότι αυτό που περιγράφεται στο προσχέδιο είναι το καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα των μέτρων που θα ληφθούν και όχι αυτό που υφίσταται και αισθάνεται ο πολίτης.

Και κάτι ακόμη: χρειάστηκαν αυτά τα μέτρα τα σκληρά και επώδυνα για να έχουμε σήμερα  τα αποτελέσματα που παρουσίασε χθες το ΓΛΚ.

Δεν προέκυψαν αυτά ούτε από τα μέτρα του Ζαππείου ούτε από τα έσοδα από τα τυχερά παιχνίδια που κάποιοι πρότειναν τον Φεβρουάριο όταν αναζητούσαμε τα 325 εκατ.

‘Έκανε τότε η ΝΔ κριτική για τις επικουρικές συντάξεις για να συζητάμε σήμερα για πολύ  βαθύτερες περικοπές στο σύνολο των συντάξεων. Αυτές οι ενέργειες μειώνουν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

Και σας τα λέω όλα αυτά Κύριε Υπουργέ γιατί στην αίθουσα αυτή υπάρχουν βουλευτές που δηλώνουν ότι θέλουν να στηρίξουν τις προσπάθειες της Κυβέρνησης αναρωτιούνται όμως πως είναι δυνατόν να παρθούν μέτρα ύψους 4,5% – 5% του ΑΕΠ όταν δεν έχει διασφαλιστεί από τους θεσμικούς πιστωτές ότι αυτά δεν είναι μέτρα στο κενό αλλά οδηγούν σε μια προοπτική για τους πολίτες? Τι νόημα έχει η επιμήκυνση αν πάρουμε μέτρα 4,5% του ΑΕΠ το 2013?

Ευρωπαϊκές αξίες και κατακτήσεις έχουν νόημα όταν αφορούν όλους τους ευρωπαίους και όχι μόνο τους περιούσιους λαούς.

Και μια διόρθωση, τα 89 διαρθρωτικά μέτρα δεν έπρεπε να ήταν έτοιμα από τον Μάρτιο. Διότι για να εισπράξει η Χώρα όλα τα χρήματα τον Μάρτιο και Απρίλιο η Κυβέρνηση Παπαδήμου, στην οποία συμμετείχε η ΝΔ, είχε προχωρήσει σε όλα όσα χρειαζόταν.

Τα υπόλοιπα καθυστέρησαν γιατί κρίθηκε πολιτικά αναγκαία η διεξαγωγή δύο εκλογικών αναμετρήσεων και μετά από αυτές μεσολάβησαν και μήνες και εξακολουθεί η Χώρα να βρίσκεται εκεί που ήταν τον Μάρτιο του 2012.

Ένα μόνο θα ρωτήσω γιατί δεν ορίζεται ο Γενικός Γραμματέας Φορολογίας?

Και κάτι ακόμα : τα 89 διαρθρωτικά μέτρα, που καθυστερεί η υλοποίησή τους, αυτά έχουν κατά μια επιεική εκτίμηση, όφελος πάνω από 3 δις. Γιατί καθυστερεί η εφαρμογή τους και παίρνουμε μέτρα ύψους 4,5% – 5% του ΑΕΠ?

Άκουσα πολλούς συναδέλφους από τη ΝΔ να ενοχλούνται από την τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ. Να τους υπενθυμίσω ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έκανε τη μεγάλη υπέρβαση και στηρίζει την Κυβέρνηση. Δεν δεσμεύτηκε ότι θα φιμωθεί. Συμμετέχει ισότιμα στις αγωνίες της Κυβέρνησης.  Αναρωτηθείτε λοιπόν ?

Θέλετε την στήριξη που τόσο απλόχερα το ΠΑ.ΣΟ.Κ σας προσφέρει ? ναι ή όχι? Σας ενοχλεί ή ντρέπεστε που είστε Κυβέρνηση με την ψήφο του ΠΑ.ΣΟ.Κ?

Αν σας ενοχλεί η παρουσία μας ή αν κρίνετε ή εκτιμάτε ότι θέλετε να μείνετε μόνοι με την ΔΗΜ.ΑΡ. ή να κάνετε Κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες να μας το πείτε ανοιχτά. Όχι με διαρροές ούτε με υπονοούμενα.  Εμείς ξέρουμε τι θέλουμε. Εσείς ξέρετε?

Θα περιμένουμε και στο μεταξύ θα συνεχίσουμε με υπευθυνότητα να στηρίζουμε τις προσπάθειες της Κυβέρνησης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ