Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τους υπόγειους αγωγούς των ΤΟΕΒ Δαμασίου και Τυρνάβου

Τη σύμβαση για την κατασκευή υπόγειων αγωγών Τ.Ο.Ε.Β. Δαμασίου υπέγραψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου και του αναδόχου του έργου που είναι ιδιαίτερης αξίας και χρησιμότητας για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Οπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός η υπογείωση των δικτύων άρδευσης του Τ.Ο.Ε.Β. Δαμασίου είναι συνολικού μήκους 30 περίπου χιλιομέτρων με προϋπολογισμό 1,3 εκατ. ευρώ.

Ο περιφερειάρχης ανέφερε ακόμη ότι αποτελεί μεγάλη επιτυχία σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο να μπορούν να υλοποιούνται έργα για τον αγροτικό κόσμο. «Τα έργα αυτά βοηθούν στην κατεύθυνση της ορθολογικής χρήσης του νερού και της εξασφάλισης μεγαλύτερων διαθέσιμων ποσοτήτων για άρδευση, κάτι που στο παρελθόν με την χρήση των παλαιών δικτύων, δεν ήταν εφικτό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απ’ την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου δήλωσε: «Η χρηματοδότηση έργων που στηρίζουν την αγροτική παραγωγή αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Για εμάς, η ουσιαστική στήριξη της υπαίθρου και της αγροτικής παραγωγής, δεν γίνεται με λόγια αλλά με έργα και περνά μέσα από τη δημιουργία βασικών έργων υποδομής. Το έργο προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ που υπογράψαμε σήμερα αφορά στην κατασκευή υπόγειων δικτύων συνολικού μήκους 30 χλμ., ενώ ταυτόχρονα έχουν δημοπρατηθεί οι αρδευτικές γεωτρήσεις στον Πέρα Κάμπο και προχωρούν οι διαδικασίες και για άλλες δύο γεωτρήσεις στο Καλαμάκι. Στο Δ.Δ. Δαμασίου εκτελούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού 3.350.000 ευρώ, τα οποία  θα συμβάλουν στην ενίσχυση του αγροτικού τομέα».

Το έργο πρόκειται να κατασκευαστεί στην κτηματική περιοχή του Τ.Ο.Ε.Β. Δαμασίου και περιλαμβάνει την προμήθεια και τοποθέτηση 30.100 μ. υπόγειων αγωγών από σκληρό PVC. Οι ανωτέρω διάμετροι και μήκη σωλήνων θα συνδεθούν με γεωτρήσεις, αξιοποιημένος ή με υφιστάμενο πρωτεύον δίκτυο με σκοπό την μείωση απώλειας νερού. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 1.370.000 ευρώ (με ΦΠΑ). Ανάδοχος του έργου μετά τον διεξαχθέντα διαγωνισμό αναδείχθηκε η εταιρεία «Καρτσάνας Χαράλαμπος Ε.Δ.Ε» και το ποσό της προς υπογραφή σύμβασης είναι 1.178.200. Η προθεσμία περαίωσης του έργου είναι εννέα (9) μήνες.

ΤΟΕΒ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Τη σύμβαση για την κατασκευή των υπόγειων αγωγών του Τ.Ο.Ε.Β. Τυρνάβου Π.Ε. Λάρισας υπέγραψε σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με τον ανάδοχο του έργου. «Η υπογείωση των δικτύων άρδευσης με συνολικό μήκος 5,5 χλμ και προϋπολογισμό 238.000, εξασφαλίζει επάρκεια νερού για τους αγρότες της περιοχής και διευκολύνει την καθημερινότητά τους. Πλέον με την ολοκλήρωση του έργου αυτού ο ΤΟΕΒ Τυρνάβου έχει στη διάθεσή του ένα πλήρες υπογειοποιημένο δίκτυο άρδευσης, κάτι το οποίο αναμένεται να αποφέρει θετικά αποτελέσματα και στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Αγοραστός.

Ο περιφερειάρχης σημείωσε ακόμη τη σημασία της αξιοποίησης και της διαθεσιμότητας του νερού για άρδευση, χαρακτηρίζοντας τα έργα υπογείωσης ως ανάσα για τον αγροτικό κόσμο. «Οι αγρότες, που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται έχουν ανάγκη τη δεδομένη χρονική στιγμή από τη στήριξη αυτή. Καθίσταται λοιπόν ιδιαίτερα σημαντική η συμμετοχή όλων των φορέων στην προσπάθεια στήριξής τους για να μπορέσει ο πρωτογενής τομέας να ανακάμψει».

Ο κ. Κ. Αγοραστός μίλησε ακόμη και για τη σημασία των πόρων του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του προς όλους τους φορείς που συντέλεσαν στην ωρίμανση αυτού του έργου.

Απ’ την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου δήλωσε: «Μέλημά μας είναι μία  ολοκληρωμένη, συντονισμένη και βιώσιμη  διαχείριση για τον έλεγχο και την προστασία του νερού, προς όφελος των αγροτών της περιοχής μας. Προς αυτή την κατεύθυνση καταβάλλουμε ως Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας κάθε δυνατή προσπάθεια από πλευράς υποδομών ώστε να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Άλλωστε, η  γεωργική ανάπτυξη είναι ο κύριος άξονας προόδου της Λάρισας και δεν είναι δυνατή χωρίς σύγχρονα και αποδοτικά αγγειοβελτιωτικά  αρδευτικά έργα και χωρίς ορθολογική διαχείριση υδατικών πόρων. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε κάθε υποδομή κι έργο που έχει να κάνει με την προστασία του εισοδήματος των αγροτών της περιοχής μας».

Αναλυτικά το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή του υπόγειου αρδευτικού δικτύου που θα γίνει με σωλήνες PVC Φ 160-10 atm στην περιοχή δικαιοδοσίας Τ.Ο.Ε.Β. Τυρνάβου. Ανάδοχος μετά τον διαγωνισμό αναδείχτηκε η εταιρεία «Παζιανας Κων/Νος ΕΔΕ» με ποσό σύμβασης 207.636,85 ευρώ. Ο χρόνος περαίωσης ανέρχεται σε 9 μήνες.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ