Ξεκινά το αντιπλημμυρικό της Ροδιάς

Ξεκινούν οι εργασίες για το έργο «Αντιπλημμυρική Προστασία Οικισμού Ροδιάς Δήμου Τυρνάβου – Διευθέτηση Χειμάρρου 1 (Αριστερά) και  2 (Δεξιά) του οικισμού» προϋπολογισμού 1.886.390,00  ευρώ, μετά την σημερινή υπογραφή της σύμβασης κατασκευής από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό.

«Ως αιρετή Περιφερειακή Αρχή έχουμε θέσει σαν στόχο την προστασία των πολιτών από φυσικά φαινόμενα και την βελτίωση της καθημερινότητάς τους.  Η υλοποίηση του έργου αυτού εξασφαλίζει την αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία της περιοχής από την υπερχείλιση των ρεμάτων, δεδομένου ότι το σύνολο της παροχής του νερού διοχετεύεται πλέον ομαλά στους φυσικούς αποδέκτες του. Έργα όπως αυτό δημιουργούν θέσεις εργασίας και μόχλευση στην τοπική οικονομία και κοινωνία»,  ανέφερε ο κ. Αγοραστός.

H αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κα Ρένα Καραλαριώτου τόνισε: «Με το έργο αυτό λύνεται ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Εμείς συνεχίζουμε να είμαστε κοντά στον πολίτη παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στα ζητήματα της καθημερινότητάς του. Αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε και πραγματοποιούμε έργα ουσίας για τον τόπο».

Απ’ την πλευρά του ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Νίκος Μαλάκος δήλωσε: «Το σημαντικότερο και αναγκαιότερο έργο υποδομής για τη Ροδιά αποτελεί πλέον πραγματικότητα. Η αντιπλημμυρική προστασία του χώρου με τη διευθέτηση των παρακείμενων χειμάρρων δημιουργεί νέα δεδομένα στην αναπτυξιακή οικιστική πορεία της Ροδιάς, δεδομένου ότι θωρακίζεται οριστικά ο οικισμός από πλημμυρικά φαινόμενα, διαμορφώνεται ο περιβάλλον χώρος και δημιουργείται ένας ουσιαστικός φυσικός αγωγός διευθέτησης όμβριων υδάτων, της ευρύτερης περιοχής της Ροδιάς. Η αιρετή Περιφέρεια βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό του Δήμου Τυρνάβου για την πραγματοποίηση έργων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των δημοτών μας.

Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, με Κύριο του έργου την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το ποσό της υπογραφείσας σύμβασης είναι 1.076.940,05 ευρώ και ανάδοχος του έργου αναδείχτηκε η εταιρία ΤΕΔΡΑ Α.Ε. Το έργο πραγματοποιείται με πόρους του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Συνοπτικά πρόκειται για την διαμόρφωση της κοίτης των υδατορεμάτων αριστερά και δεξιά του οικισμού Ροδιάς μήκους 580m και 280m αντίστοιχα. Συγκεκριμένα για όλο το μήκος των χειμάρρων:

 Προβλέπεται ο καθαρισμός της κοίτης και των πρανών από την φυσική βλάστηση, και τις φερτές ύλες.

Οι διατομές διαμορφώνονται σε τραπεζοειδούς μορφής κοίτη με επίπεδο πυθμένα πλάτους 5,00 μ και πλευρικές κλίσεις 1:1.

Οι διατομές αυτές θα επενδυθούν με οπλισμένο σκυρόδεμα πάχους 0,30 μ.

Ο χρόνος περαίωσης του έργου είναι 9 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κα Ρένα Καραλαριώτου, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ροδιάς κ. Κων/νος Κουτσονάκος, δ/ντης  Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, κ. Χ.  Λυτροκάπης καθώς και ο ανάδοχος του έργου.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ