Ατμομηχανή ανάπτυξης για την περιοχή ο ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου

203201Εισήγηση από τον Διευθυντή του Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π. Τυρνάβου Στ. Χατζή με θέμα: «Η Δυναμική Του Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π. Τυρνάβου, Η Παρέμβαση Στην Τοπική  Κοινωνία, Η Εξωστρέφεια Ως Αντίδοτο Στην Οικονομική  Κρίση & Η Συμβολή  Της Δενδροκομίας Στην Επίτευξη Στόχων Της  Οργάνωσης», παρουσιάστηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της γεωργικής και κτηνοτροφικής έκθεσης Λάρισας το Σάββατο.

Στην ημερίδα ο κ. Χατζή τόνισε ότι ο Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π. Τυρνάβου ακολουθώντας μια διαφορετική  πρακτική, ξένη προς την λογική των επιδοτήσεων  και με ισχυρό χαρτί τους καρπούς ως αποτέλεσμα της φροντίδας  των δυναμικών καλλιεργειών των αμπελιών και των οπωροφόρων δένδρων, προσπαθεί να σταθεί ανταγωνιστικά στο περιβάλλον της παγκοσμιοποιημένης γεωργίας κατακτώντας σε πρώτο στάδιο τις αγορές της κεντροανατολικής Ευρώπης αναχαιτίζοντας την απαξίωση του Συνεταιριστικού Κινήματος .

Παρ’ όλες τις αναζητήσεις στην αλλοδαπή ο κύριος όγκος  διάθεσης και διακίνησης των προϊόντων κατακλύζει  την Ελληνική επικράτεια με την προοπτική και  πρόθεση να αναστραφεί το κλίμα με ουσιαστική αύξηση των εξαγωγών. Αποδέκτες  των προϊόντων παραγωγής των οπωροφόρων δένδρων  στην εσωτερική αγορά εμφανίζονται οι λαχαναγορές, οι αλυσίδες Super Market, οι Βιομηχανίες Κονσερβοποίησης, οι Φρουτέμποροι με τις αλυσίδες Super Market να λαμβάνουν την μερίδα του λέοντος.

Για την επίτευξη των στόχων του Συνεταιρισμού, την προσφορά αναγνωρισμένης ποιότητας & προστιθέμενης αξίας στα προϊόντα καθοριστικό ρόλο έπαιξε το επενδυτικό εγχείρημα που έλαβε την τελική του μορφή τον Μάϊο του 2010 με τον Αναπτυξιακό Νόμο 3299/2004 κάνοντας έδρα του Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π. τα νεόκτιστα σύγχρονα διαλογητήρια-ψυγεία στο 1ο χλμ Τυρνάβου-Λάρισας, με τις εγκαταστάσεις να είναι πιστοποιημένες κατά ISO22000,  την σύνθεση των μελών να ανέρχεται στα 165 και την τυποποίηση & συσκευασία να καλύπτουν τις απαιτήσεις και προδιαγραφές ενός διάσπαρτου πελατολογίου απορροφώντας επιτραπέζια ροδάκινα 1.000 τόνους (70 % της παραγόμενης ποσότητας της πόλης), νεκταρίνια 1.000 τόνους (70 %), αχλάδια 1.500 τόνους (30 % ) συμπύρηνα ροδάκινα 1.000 τόνους (100 % της παραγόμενης ποσότητας ) και άλλα σε μικρότερες ποσότητες (π.χ. κεράσια, μήλα).

Διαβατήριο για την επιτυχημένη προώθηση των προϊόντων αποτελούν οι πιστοποιήσεις & τα πρότυπα με προεξέχοντα τα AGRO 2.1 & 2.2  (ολοκληρωμένη διαχείριση σε ροδάκινα, νεκταρίνια & αχλάδια), η πιστοποίηση εμπορίας βιολογικών προϊόντων και για το τρέχον έτος 2013 ακολουθείται & αναμένεται πιστοποίηση  για το Γαλλογερμανικό πρότυπο I.F.S. Τέλος ο κος Χατζής αναφέρθηκε στην ανάγκη  αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών μέσα από μια προσεγμένη  επιστημονική τεκμηρίωση  των γεωπόνων-στελεχών, των τάσεων της αγοράς και  των προωθούμενων δυναμικών ποικιλιών. Για την περιοχή μας παρατηρείται  φύτευση  ροδακινιών & νεκταρινιών μεσοπρώιμων  & όψιμων ποικιλιών, καθώς και κτημάτων κερασιών πρώϊμων ποικιλιών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ