Πώς ο μήνας γέννησής σας συνδέεται με το ανοσοποιητικό σας σύστημα

12Ο μήνας κατά τον οποίο ένα μωρό γεννιέται μπορεί να επηρεάσει το πώς θα αναπτυχτεί το ανοσοποιητικό του σύστημα, ακόμα και το πόσο ευάλωτο θα είναι σε αυτοάνοσα νοσήματα

Οι επιστήμονες που μελετούν τη νευρολογική διαταραχή σκλήρυνση κατά πλάκας (MS), στην οποία τα ανοσοκύτταρα καταστρέφουν το προστατευτικό επίχρισμα γύρω από τα νεύρα και οδηγούν σε παράλυση και απώλεια άλλων λειτουργιών, εδώ και καιρό προβληματίζονται για την  “επίδραση του μήνα γέννησης.” Πολλοί ασθενείς με MS γεννιούνται την άνοιξη, και τα ποσοστά της νόσου είναι χαμηλότερα για εκείνους που γεννήθηκαν το Νοέμβριο.

Μερικοί υποθέτουν ότι τα ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D, την οποία παράγει το δέρμα της μαμάς όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου, θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα ρόλο, δεδομένου ότι τα μωρά που γεννιούνται το Μάιο είναι στη μήτρα κατά τη διάρκεια των πιο κρύων, σκοτεινότερων μηνών, ενώ τα μωρά του χειμώνα είναι στη μήτρα κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού. Τώρα μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Neurology δείχνει ότι αυτή η υπόθεση μπορεί να είναι σωστή, και προτείνει ένα μηχανισμό για το πώς η βιταμίνη μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο μελέτησαν 50 βρέφη που γεννήθηκαν στο Λονδίνο τον Μάιο, και 50 μωρά που γεννήθηκαν το Νοέμβριο μεταξύ του 2009 και του 2010. Πήραν δείγματα αίματος από τον ομφάλιο λώρο των νεογέννητων και κατέγραψαν τα επίπεδα της βιταμίνης D και ενός συγκεκριμένου τύπου κυττάρων του ανοσοποιητικού, γνωστά ως αυτοδραστικά Τ-κύτταρα. Τα Τ-κύτταρα είναι τα λευκά κύτταρα του αίματος που πολεμούν τα παθογόνα όπως βακτήρια και ιούς, αλλά τα αυτοδραστικά Τ-κύτταρα είναι παρεκκλίνουσες εκδόσεις που θεωρούν ξένα τα κύτταρα του σώματος και τους επιτίθενται σαν να πρόκειται για μια ανεπιθύμητη μόλυνση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μωρά που γεννήθηκαν το  Μάιο είχαν επίπεδα βιταμίνης D, που ήταν κατά 20% χαμηλότερα από εκείνα που είχαν βρέφη που γεννήθηκαν το Νοέμβριο, και σχεδόν το διπλάσιο ποσό αντιδραστικών Τκυττάρων. Εικάζουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να είναι σημαντική στην, κατά κάποιο τρόπο, εκπαίδευση των Τ κυττάρων να αναγνωρίζουν τα κύτταρα του οργανισμού.  Αυτό συμβαίνει στον θύμο, και η όχι σωστή εκπαίδευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα καταστρεπτικών Τ κυττάρων.

Η σύνδεση μεταξύ της βιταμίνης D και των διαταραχών του ανοσοποιητικού εμφανίστηκε για πρώτη φορά από πληθυσμιακές μελέτες που έδειξαν οτι οι άνθρωποι που ζούσαν πιο μακριά από τον ισημερινό, σε χώρους με λιγότερο φως του ήλιου, κινδύνευαν  περισσότερο από εκδήλωσης της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Αλλά οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα αποτελέσματά τους εξακολουθούν να μην δείχνουν ότι τα χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης προκαλούν αυτοάνοσες διαταραχές όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας. Έτσι, δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσον τα συμπληρώματα της βιταμίνης D θα μπορούσαν  να βοηθήσουν  στη μείωση των ποσοστών της νόσου ειδικά για εκείνους η σύλληψη των οποίων έγινε τον Ιούλιο και γεννήθηκε τον Μάιο.

Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί συνεχίζουν να διαφωνούν για το κατά πόσο η βιταμίνη D είναι κατάλληλη για τους κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους, όταν πρόκειται για την πρόληψη των ασθενειών, δεδομένου ότι οι μελέτες σχετικά με το θέμα είναι αντικρουόμενες. Το Ινστιτούτο Ιατρικής συνιστά επί του παρόντος οι ενήλικες παίρνουν περίπου 600 IU ημερησίως.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να είμαστε σίγουροι οτι οι έγκυες θα πρέπει να λαμβάνουν περισσότερη βιταμίνη D, ώστε να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών τους, αλλά οι γιατροί έχουν τώρα μια καλύτερη κατανόηση του πώς συνδέεται ο μήνας γέννησης με την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

 Πηγή: TIME  

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ