ΣΥΡΙΖΑ: Ακραία η υποχρηματοδότηση των κέντρων πρόληψης

$RZY54HPΕρώτηση, σχετικά με το θεσμικό έλλειμμα και την ακραία υποχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, κατέθεσαν, προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών, 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, μεταξύ αυτών και οι Λαρισαίοι Ηρώ Διώτη και Δημήτρης Γελαλής.

Οι βουλευτές επεσήμαναν ότι τα Κέντρα Πρόληψης «βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, λόγω της συστηματικής τακτικής της κυβέρνησης να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντί τους. Με βάση την πενταετή προγραμματική σύμβαση (2009-2013) ρυθμίζεται η συγχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης από τα δυο υπουργεία, η οποία όμως έχει ακυρωθεί στην πράξη για να προσαρμοστεί και αυτός ο χώρος με πολύ βάναυσο τρόπο στις “ανάγκες” των μνημονίων». Αυτή τη στιγμή τα Υπουργεία καθώς και η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ οφείλουν συνολικά στα Κέντρα Πρόληψης 34,1 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα πλέον να υπάρχουν επί 5 μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι σε 13 από αυτά, ενώ άλλα χρωστάνε προς το ΙΚΑ.

Παράλληλα, οι βουλευτές υπενθύμισαν ότι η ισχύουσα Προγραμματική Σύμβαση λήγει εντός του 2013 και καμία διαδικασία ανανέωσής της δεν ξεκίνησε, με συνέπεια τα Κέντρα να απειλούνται με διακοπή της λειτουργίας τους, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Για τους παραπάνω λόγους οι ερωτώντες βουλευτές ζήτησαν «να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ανανέωσής και υπογραφής νέας Προγραμματικής Σύμβασης, να υπάρχει σχεδιασμός θεσμικής στήριξης των Κέντρων Πρόληψης, να καταβληθούν οι οφειλές προηγουμένων ετών προς τα Κέντρα, με ταυτόχρονη αύξηση της χρηματοδότησής τους και, τέλος, να συνέλθει η Επιτροπή Παρακολούθησης της λειτουργίας της Προγραμματικής Σύμβασης των Κέντρων Πρόληψης, έτσι ώστε σύμφωνα με την δέσμευση των φορέων που συμμετέχουν, να ξεκινήσει η διαδικασία διαλόγου και επεξεργασίας της εν λόγω σύμβασης».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ