H γρίπη στην εγκυμοσύνη τετραπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης της διπολικής διαταραχής στην ενήλικη ζωή του παιδιού

13Η έκθεση της εγκύου στον ιό της γρίπης τετραπλασιάζει τις πιθανότητες να αναπτύξει το παιδί της διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη) στην ενήλικη ζωή του. “Οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να παίρνουν προληπτικά μέτρα, όπως να εμβολιάζονται κατά της γρίπης πριν την εγκυμοσύνη, αλλά και κατά τα πρώτα στάδιά της,… και να αποφεύγουν την επαφή με ανθρώπους που έχουν τα συμπτώματα της γρίπης», δήλωσε ο Alan Brown, MD, MPH, του Πανεπιστημίου Columbia και του Ψυχιατρικού Ινστιτούτου της Νέας Υόρκης.

«Παρά τις δημόσιες συστάσεις υγείας, μόνο ένα σχετικά μικρό ποσοστό αυτών των γυναικών εμβολιάζεται. Τα στοιχεία δείχνουν τώρα ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν κάθε πιθανού κινδύνου για τη μητέρα ή το νεογνό.”

Η κατά τέσσερις φορές αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης της διπολικής διαταραχής, οφείλεται σε λοίμωξη από τον ιό της γρίπης σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν και υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι πιθανότητες είναι ελαφρώς πιο αυξημένες, εάν η γρίπη εμφανιστεί κατά το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο. Επιπλέον, οι ερευνητές συνδέουν τη γρίπη με τη σχεδόν εξαπλάσια αύξηση μιας υποκατηγορίας της διπολικής διαταραχής με ψυχωσικά χαρακτηριστικά.

Μια προηγούμενη μελέτη, από τον Brown και τους συνεργάτες του, βρήκε τριπλάσια αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης σχιζοφρένειας, η οποία επίσης συνδέεται με τη μητρική γρίπη κατά το πρώτο ήμισυ της εγκυμοσύνης. Ο αυτισμός έχει παρομοίως συνδεθεί με λοίμωξη της μητέρας κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Περισσότερα:Science Daily

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ