ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ

Ο σεληνιακός κύκλος αν και έχει συνδεθεί με μια σειρά από μυστηριώδεις δυνάμεις, από τις αυξήσεις των βίαιων εγκλημάτων και των εισαγωγών στο νοσοκομείο μέχρι τη γονιμότητα και την απώλεια αίματος, οι επιστήμονες θεωρούν αυτές τις πεποιθήσεις παράλογες. Τώρα, όμως, Ελβετοί ερευνητές βρήκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο σεληνιακός κύκλος μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο…
Βρήκαν τη σύνδεση παρακολουθώντας 33 υγιείς άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 20 έως 74 ετών, σε ένα εργαστήριο ύπνου, και συσχετίζοντας τα δεδομένα με τις φάσεις του φεγγαριού. Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος του Αυγούστου στο Current Biology.
Τα επίπεδα της μελατονίνης, ο συνολικός χρόνος ύπνου και η ώρα δέλτα του ύπνου (ο βαθύτερος ύπνος) έφτασαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους σε πανσέληνο, ενώ στο υψηλότερο σημείο τους, όταν το φεγγάρι μετακινούνταν από τη Νέα Σελήνη προς την Πανσέληνο και όταν μετακινούνταν προς ένα νέο φεγγάρι. Ο μέσος χρόνος που χρειάστηκε για να κοιμηθεί κάποιος και ο χρόνος για να φτάσει σε ύπνο REM (τη στιγμή που κάποιος βλέπει όνειρα) ήταν περισσότερος στην πανσέληνο και μικρότερος όταν το φεγγάρι μετακινούνταν προς την πανσέληνο ή προς ένα νέο φεγγάρι.
Ο Christian Cojochen, καθηγητής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, έμεινε έκπληκτος και προβληματίστηκε από τη διαπίστωση αυτή.
«Η μόνη εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι ίσως υπάρχει ένα σεληνιακό ρολόι και στον εγκέφαλο του ανθρώπου, όπως διαπιστώθηκε και σε άλλα είδη, όπως τα ψάρια και τα άλλα θαλάσσια ζώα», είπε. «Αλλά δεν έχουμε άμεση απόδειξη για αυτό.”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ