ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ, ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΟ 2014

Ετσι εννοούν την ανάπτυξη ο Σαμαράς και οι φωστήρες της κυβέρνησής του

samarstaΟ αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει το μεσημέρι το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2014 το οποίο θα οριστικοποιηθεί μετά το νέο γύρο διαβουλεύσεων με την Τρόικα, από τις 15 Οκτωβρίου και μετά, για να ψηφιστεί στη Βουλή το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το προσχέδιο επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,8 δισ ευρώ, δηλαδή 1,5% επί του ΑΕΠ το οποίο προκύπτει κυρίως από τη μείωση των δημόσιων/κρατικών δαπανών και την αύξηση των φόρων.

Νέα μέτρα δεν περιλαμβάνονται ευθέως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά συνάγονται από τους συνδυασμούς των αριθμών και των προβλέψεων. Δεν υπάρχει ρητή αναφορά στην κάλυψη των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων αλλά καθορίζεται μείωση της δαπάνης για συντάξεις κατά 423 εκατομμύρια ευρώ. Η μείωση αυτή προκύπτει:
-Από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια
-Από τη μείωση κατά 162 εκατομμύρια ευρώ των συντάξεων των ένστολων λόγω του νέου μισθολογίου, το οποίο θα ισχύσει εάν η κυβέρνηση δεν βρει ισοδύναμο, όπως επιδιώκει.
Εξάλλου, από το 2014 θα ισχύσει η μνημονιακή πρόνοια για αυτόματη «διόρθωση» εφόσον υπάρχουν ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή για περικοπές παροχών προκειμένου να καλυφθούν οι «τρύπες». Υπό αυτή την έννοια, θεωρούνται δρομολογημένες νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ.

Επίσης, θα μειωθούν οι δαπάνες για τις αμοιβές δημοσίων υπαλλήλων κατά 260 εκατoμμύρια ευρώ λόγω της μείωσης των καταβαλλόμενων αποδοχών στους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ή της διακοπής μισθοδοσίας σε όσους απολυθούν και της περικοπής των αποδοχών στους υπαλλήλους των ΟΤΑ.

aftodioikisi.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ