ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Dioti Iro_1Με μέλη του προεδρείου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Προσωπικού Κινήσεως Αστικού και Υπεραστικού ΚΤΕΛ ν. Λάρισας καθώς και τους προσφάτως απολυθέντες οδηγούς στη γραμμή Λαρίσης-Αθηνών συναντήθηκε η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ηρώ Διώτη και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί, από πρώτο χέρι, για τις εκδικητικές και πλήρως καταχρηστικές απολύσεις που έχει πραγματοποιήσει η Διοίκηση των ΚΤΕΛ.

Όπως επεσήμαναν οι απολυθέντες, έως σήμερα ζητήθηκε από τους οδηγούς η υπογραφή ατομικών συμβάσεων με απολαβές 30 ευρώ/ημέρα μικτά. Όσοι δε δέχτηκαν, απομακρύνθηκαν με έμμεσο τρόπο (απολύθηκαν συνολικά 9 οδηγοί και 2 υπέστησαν βλαπτική μεταβολή των συμβάσεών τους) και στη θέση τους προσλήφθηκαν “φθηνότεροι” και με λιγότερα δικαιώματα εργαζόμενοι. Για την απόλυση των οδηγών, μεταξύ άλλων η διοίκηση χρησιμοποίησε ως επιχείρημα το “σαμποτάζ” –όπως η ίδια το αποκάλεσε- που έκαναν οι εργαζόμενοι στο ΚΤΕΛ, μην επιτυγχάνοντας το δρομολόγιο express Λάρισα-Αθήνα σε 3,5 ώρες, όπως διαφήμιζε η επιχείρηση. Μολαταύτα, είναι προφανές ότι τα 355χλμ. της διαδρομής με τα ανώτατα όρια που έχουν τα διώροφα λεωφορεία (80χλμ στην Ε.Ο. και 70 εντός Μαλιακού) δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν σε τόσο χρόνο, παρά μόνο εάν υπάρξει παραβίαση των νομίμων ορίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η Ένωση έθεσε και άλλα εργασιακά ζητήματα υπόψη της βουλευτίνας, η οποία ζήτησε και έλαβε τον πλήρη φάκελο, με απώτερο στόχο να μεταφέρει και στη Βουλή το θέμα, προκειμένου να λάβουν επίσημη ενημέρωση οι αρμόδιοι Υπουργοί και να πάρουν δημόσια και ανοικτά θέση απέναντι σε αυτές τις πρακτικές, οι οποίες -όπως έχει επισημανθεί και από την Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας- είναι κοινές και σε άλλα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ της επικράτειας.

«Η συστηματική παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι ενδεικτική της κατάστασης που έχουν δημιουργήσει οι κυβερνητικές πολιτικές των τελευταίων ετών. Η διοίκηση του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Λάρισας, σημείωσε η βουλευτίνα, δεν έκανε κάτι περισσότερο από το να αξιοποιήσει τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν και, σε περίοδο που έχει ιδιαίτερα αυξημένο τζίρο, επιχειρεί να μεγιστοποιήσει το κέρδος της εις βάρος των εργαζομένων».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ