ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

cyma (Αντιγραφή)Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας απέστειλαν επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Μεϊμαράκη αναφορικά με την ανυπαρξία νομοθετικών πρωτοβουλιών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο κείμενο ζητούνται διευκρινήσεις σχετικά με το ότι δεν έχει φτάσει ούτε ένα σχέδιο νόμου από το ΥΠΑΑΤ και τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη στην Ολομέλεια επί ενάμιση ολόκληρο χρόνο, καθώς και αναλυτική ενημέρωση για το ότι ο αρμόδιος Υπουργός κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης αποποιείται των ευθυνών του επικαλούμενος λόγους «ανωτέρας βίας», υποδεικνύοντας ως υπαίτια την Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

Η επιχειρηματολογία αυτή αναπτύχθηκε από τον Υπουργό επίσημα στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Μάλιστα μας εξέπληξε εξαιρετικά δυσάρεστα το γεγονός ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρης στη συνεδρίαση της Επιτροπής ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο αυτό έχει κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης από τον Μάιο, ωστόσο η Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου της Βουλής διαψεύδει ότι έχει στα χέρια της σχέδιο νόμου του ΥΠΑΑΤ. Η λαθεμένη πληροφόρηση ή παραπληροφόρηση των μελών της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου θεωρούμε ότι εγείρει μείζον ηθικό ζήτημα.

Προκειμένου να μην υπάρχει ευτελισμός των διαδικασιών ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πρέπει να ενημερώσει επίσημα και από θέση ευθύνης αναλυτικά το κοινοβούλιο για την πορεία των νομοθετικών διαδικασιών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ολιγωρία στην κατάθεση νομοσχεδίων έχει ως αποτέλεσμα  οι βουλευτές να μην μπορούν να συνεισφέρουν με ουσιαστικές παρεμβάσεις στα προβλήματα της πρωτογενούς παραγωγής (αγροτών-κτηνοτρόφων-αλιέων) και να μην προωθείται το καθόλα απαραίτητο νομικό πλαίσιο  εκσυγχρονισμού της θεσμικής λειτουργίας, αλλά και των όρων βιωσιμότητας και ανάπτυξης του τόσο κρίσιμου κλάδου για την οικονομία και την κοινωνία.

Οφείλουμε να αποδείξουμε πως υπάρχει η πολιτική βούληση για δραστικές αλλαγές, με καίριες λύσεις για τους παραγωγούς. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έντονη παρουσία και στρατηγικό ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με όραμα για τον πρωτογενή τομέα και τους ανθρώπους του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ