ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΗ Η ΠΡΩΤΗ ΗΛΙΑΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ 2014

ΗΛΙΑΚΗ ΕΚΡΗΞΗΗ πρώτη μεγάλη ηλιακή έκρηξη του 2014 έγινε σε τεράστια ηλιακή κηλίδα επτά φορές το μέγεθος της Γης, την Τρίτη (7 Ιανουαρίου) μετά από μια σειρά μεσαίου επιπέδου ηλιοκαταιγίδες τις τελευταίες ημέρες…

Η έκρηξη συνέβη τη στιγμή που η εμπορική εταιρεία διαστημικών πτήσεων Orbital Sciences ετοιμαζόταν σήμερα να ξεκινήσει μια πτήση ορόσημο για την παράδοση φορτίου στον διαστημικό σταθμό, με τον πύραυλο Antares και τα Cygnus διαστημόπλοια.

Η ηλιακή έκρηξη επί του παρόντος δεν αποτελεί απειλή για τους έξι αστροναύτες και κοσμοναύτες που ζουν σήμερα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το πλήρωμα δεν έχει λάβει μέτρα για να προφυλαχτεί από την ακτινοβολία εξαιτίας της ηλιακής έκρηξης, είπε εκπρόσωπος της NASA.

Η έκρηξη συνέβη στις 1:32 μ.μ. EST (1832 GMT) σε μια ενεργή περιοχή ηλιακών κηλίδων που είναι γνωστή ως AR1944. Η ηλιακή κηλίδα που «βλέπει» προς τη Γη από το κέντρο του ήλιου, όπως φαίνεται από τη Γη, είναι «μία από τις μεγαλύτερες ηλιακές κηλίδες που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία 10 χρόνια», δήλωσαν αξιωματούχοι της NASA την Τρίτη.

Η ηλιακή έκρηξη καταχωρήθηκε ως x1.2-τάξης ηλιακή καταιγίδα, η ισχυρότερη –δηλαδή- κατηγορία ηλιακών εκρήξεων που ο ήλιος μπορεί να απελευθερώσει. Αυτό συνέβη λίγες ώρες μετά από μια έντονη M7.2-τάξης ηλιακή έκρηξη νωρίτερα την Τρίτη, και ακολούθησαν αρκετές ημέρες αυξημένης ηλιακής δραστηριότητας.

Ο ήλιος επί του παρόντος βρίσκεται στην ενεργό φάση του 11-ετούς ηλιακού κύκλου μαγνητικής δραστηριότητας. Ο τρέχων κύκλος, που είναι γνωστός ως Ηλιακός Κύκλος 24, ξεκίνησε το 2008.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ