ΕΝΑ ΤΖΕΛ ΠΟΥ «ΓΕΜΙΖΕΙ» ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ

paxysarkiaΣτη μοριακή γαστρονομία κρύβεται το μυστικό για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ δημιούργησαν βρώσιμο τζελ, σαν αυτό που χρησιμοποιούν στις δημιουργίες τους διάσημοι σεφ, που έχει την ικανότητα να διογκώνεται στο στομάχι για να δημιουργεί αίσθηση πληρότητας…

Οι ερευνητές έφτασαν στο αποτέλεσμα αυτό συνδυάζοντας συστατικά τροφών προερχόμενα από φύκια, το άμυλο και φλούδα κίτρου, τα οποία όταν εκτεθούν στα οξέα του στομάχου διογκώνονται για να σχηματίσουν ένα είδος υδατοδιαλυτής τσίχλας, αρκετά δύσπεπτο, ώστε να διατηρεί το στομάχι γεμάτο για περισσότερη ώρα. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η επιθυμία για περισσότερο φαγητό ή σνακ.

Επόμενος στόχος των ειδικών είναι να καταφέρουν να το ενσωματώσουν στα τρόφιμα προκειμένου να βοηθήσουν όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος να τρώνε λιγότερο. «Ενας τρόπος να μειώσουμε τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας στη σύγχρονη κοινωνία είναι να ελέγξουμε την πρόσληψη θερμίδων από τα τρόφιμα. Ομως οι τροφές έχουν γίνει πολύ πιο μαλακές, περισσότερο εύπεπτες και κατ’ επέκταση λιγότερο χορταστικές. Αυτό μας κάνει να πεινάμε πιο γρήγορα και να θέλουμε να φάμε ξανά, συχνά και ανάμεσα στα γεύματα» εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Τζένιφερ Μπράντμπιρ υπογραμμίζοντας ότι η χρήση υδροκολλοειδών που ανταποκρίνονται στις συνθήκες pH του στομάχου μπορούν να επηρεάσουν την όρεξη κάποιου.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, όπως αυτές που συναντάμε μέσα στις τροφές, τα συστατικά αυτά δρουν σαν φυσικά πηκτικά τροφών. Οταν όμως βρεθούν στο περιβάλλον του στομάχου, ενώνονται για να σχηματίσουν ένα στερεό τζελ, το οποίο διασπάται πολύ αργά από τα γαστρικά υγρά.

Το ίδιο το τζελ θα μπορούσε, σύμφωνα με την Μπράντμπιρ, να προσφέρει από μόνο του «παρατεταμένο κορεσμό», ωστόσο δεν θα δημιουργούσε ευχάριστη αίσθηση χωρίς την ενέργεια που παρέχεται μέσα από τις τροφές. Για τον λόγο αυτόν οι ερευνητές θέλουν να το ενσωματώσουν σε κάποια είδη τροφών, τα οποία να προσφέρουν μια ικανοποιητική, πλην όμως χαμηλής θερμιδικής αξίας διατροφή.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

espressonews.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ