ΤΟ ΝΕΟ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑ ΤΩΝ 10 ΕΥΡΩ!

Νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ της σειράς «Ευρώπη» παρουσίασε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα θα τεθεί σε κυκλοφορία στις 23 Σεπτεμβρίου 2014…

Τα νέα χαρτονομίσματα με την ονομασία «Ευρώπη» εκδίδονται 10 χρόνια μετά από την εισαγωγή των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων ευρώ. Τα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη» τίθενται σε κυκλοφορία κατά αύξουσα ονομαστική αξία. Ήδη έχει κυκλοφορήσει το νέο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ ενώ μετά από αυτό των 10 θα κυκλοφορήσει και το χαρτονόμισμα των 20 ευρώ.

Στο ολόγραμμα και το υδατογράφημα των νέων τραπεζογραμματίων των 10 ευρώ απεικονίζεται προσωπογραφία της Ευρώπης, μορφή της ελληνικής μυθολογίας από την οποία προέρχεται και η ονομασία της ηπείρου. Η ΕΚΤ έχει σκοπό να αποσύρει σταδιακά από την κυκλοφορία τις τρέχουσες μορφές των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν από το 2002.

Το σχέδιο της σειράς «Ευρώπη» βασίζεται στο θέμα «Εποχές και ρυθμοί» της πρώτης σειράς τραπεζογραμματίων. Όμως, τα νέα τραπεζογραμμάτια έχουν τροποποιηθεί οπτικά προκειμένου να αποκτήσουν μια νέα εικόνα και να ενσωματώσουν ορισμένα νέα και ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Έτσι, τα τραπεζογραμμάτια των δύο σειρών θα διακρίνονται ευκολότερα μεταξύ τους.

Του Μάριου Γ. Ιωάννου

gr.euronews.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ