ΕΚΛ: ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΑντιπροσωπεία του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας και σωματείων του, πραγματοποίησαν σήμερα παράσταση στον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Λάζαρο Μακρή, στον οποίο υπέβαλαν υπόμνημα με συγκεκριμένα αιτήματα για τα προβλήματα της δημόσιας υγείας και ειδικότερα, τα αιτήματα της πλήρους και δωρεάν κάλυψης

σε ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων και ασφαλισμένων, την δωρεάν χορήγηση και πραγματοποίηση όλων των αναγκαίων εμβολίων στα παιδιά και στις ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού, με ευθύνη των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, καθώς και μια σειρά άλλα αιτήματα.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Η οικονομική καπιταλιστική κρίση και οι ταξικές πολιτικές των κυβερνήσεων, προκειμένου να σώσουν την πλουτοκρατία, έχουν εκτινάξει την ανεργία και τη φτώχεια στα ύψη και παράλληλα έχουν στερήσει από πολλές χιλιάδες εργατικές-λαικές οικογένειες, ιδιαίτερα των ανέργων, την ασφαλιστική κάλυψη και κατ’ επέκταση την δυνατότητα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη, με τραγικές συνέπειες για τη υγεία, ακόμα και τη ζωή τους.

Πολλοί εργαζόμενοι, μένουν χωρίς φάρμακα, γιατρούς και εξετάσεις γιατί δεν έχουν να πληρώσουν.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για άνεργους και ανασφάλιστους  και για τις οικογένειες τους.

Υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες με μικρά παιδιά, χωρίς εισόδημα, χωρίς πρόσβαση στην περίθαλψη, χωρίς ασφάλιση, με αποτέλεσμα αυτά τα παιδιά να μένουν ανεμβόλιαστα με άμεσο κίνδυνο για την υγεία τους.

Πολλοί σπουδαστές των ΕΠΑΣ και του ΟΑΕΔ, δεν έχουν ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική – νοσοκομειακή κάλυψη όλων, είτε έχουν ασφάλιση, είτε όχι, μέσα από το δημόσιο σύστημα υγείας.                      Να σφραγιστούν ΤΩΡΑ τα βιβλιάρια όλων των ανασφάλιστων, να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα «κοινωφελή προγράμματα», στα προγράμματα  μαθητείας  και πρακτικής άσκησης.

Να εφοδιαστούν τα δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας με όλα τα απαραίτητα εμβόλια και να γίνουν δωρεάν σε όλα τα παιδιά και στις ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού. Να επαναλαμβάνονται όσα χρειάζεται.

Παροχή σε όλους δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, πρόληψη στους χώρους δουλειάς, τους παιδικούς σταθμούς, τα σχολεία, τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, τη γειτονιά, αποκλειστικά με κρατική ευθύνη. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην υγεία.

Να έχουν όλοι οι φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές ΕΠΑΣ, ουσιαστική περίθαλψη δημόσια και δωρεάν.

Όχι στους μισθούς πείνας των σπουδαστών του ΟΑΕΔ που κάνουν πρακτική στα νοσοκομεία. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και όχι να καλύπτονται κενά από σπουδαστές του ΟΑΕΔ.

Δωρεάν προγεννητικό έλεγχο σε όλες τις γυναίκες, πλήρη στελέχωση και ανάπτυξη των μαιευτικών και παιδιατρικών κλινικών στα νοσοκομεία.

Να καταργηθούν, το χαράτσι των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία, η πληρωμή στα απογευματινά ιατρεία και κάθε πληρωμή στα νοσοκομεία. Να μην στέλνονται στις εφορίες, οφειλές νοσηλίων όσων έχουν νοσηλευτεί

Να καταργηθεί κάθε πληρωμή των ασθενών για εξετάσεις. Καμία περικοπή στα φάρμακα και τις δαπάνες. Κατάργηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα.

Να καταργηθεί το χαράτσι του 1 ευρώ για κάθε συνταγή στα φάρμακα και το χαράτσι στα είδη καπνού.  Να καταργηθούν οι εισφορές στον κλάδο υγείας για τους ασφαλισμένους.

Να αποσυρθεί το αντιλαϊκό Ν/Σ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Να χρηματοδοτηθούν γενναία τα δημόσια Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας σε (Φιλιππούπολη, Αβέρωφ, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, ΤΕΙ).

Να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν στο Γ.Ν.Λ και στο Π.Π.Ν. με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό. Να γίνει δημόσιο κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα. Να δημιουργηθεί δημόσια ψυχιατρική κλινική στη Λάρισα και κέντρα ψυχικής υγείας ή κινητή μονάδα.

Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ