ΝΕΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΕ ΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

LarissaLogoΜε ομόφωνη απόφαση του δ.σ. Λάρισας ενέκρινε τις προτάσεις για μετονομασία οδού και νέες ονομασίες οδών & πλατειών του Δήμου Λαρισαίων ως εξής:

Μετονομασία

Να μετονομαστεί το τμήμα της οδού Ταμπασούλη Κων/νου που ταυτίζεται με το Αστυνομικό Μέγαρο στην συνοικία Νεάπολη Λάρισας, σε ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ.

Ονομασία των κάτωθι ανωνύμων οδών και πλατειών.

Να ονομαστεί η ανώνυμος οδός μεταξύ των Ο.Τ.1212Α και 1213 που βρίσκεται στη συνοικία Αγ. Γεωργίου σε ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙΟΥ.

Να ονομαστεί η ανώνυμος οδός μεταξύ των Ο.Τ.1201 και 1178Α που βρίσκεται στη συνοικία Αγ. Γεωργίου σε ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

Να ονομαστεί η ανώνυμος οδός μεταξύ των Ο.Τ.630Α και Κ.Χ.630Γ που βρίσκεται στη συνοικία Νεάπολη σε ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΛΗ – ΒΡΑΤΣΑΝΟΥ

Να ονομαστεί η ανώνυμη Πλατεία Κ.Χ.493 (χώρος πλατείας) που βρίσκεται στη συνοικία Σταθμού σε ΜΙΜΗ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ: Για να τιμηθούν οι ήρωες του καθήκοντος οι οποίοι έχασαν τη ζωής του στον βωμό της προστασίας του κοινωνικού συνόλου. Είναι βαρύς ο φόρος αίματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Όλοι οι πεσόντες έχασαν τη ζωή τους κατά διάρκεια αιματηρών συμπλοκών, καταδιώξεων ένοπλων κακοποιών, τρομοκρατικών πράξεων, καθώς και ατυχημάτων που συνέβησαν κατά την ενάσκηση

των αστυνομικών τους καθηκόντων. ‘Έδειξαν αυταπάρνηση και πέρασαν στην αιωνιότητα.

ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙΟΥ: είναι ένα ορεινό χωριό των Τζουμέρκων σε υψόμετρο 800m, μέσα στα έλατα, στο Νομό Άρτας στην Ήπειρο.

Το Βουργαρέλι συνδέεται οδικά με την Άρτα , τα Γιάννενα και τα Τρίκαλα με διαφορετικούς δρόμους και βρίσκεται κοντά στα δύο μεγάλα ποτάμια της περιοχής τον Αχελώο και τον Άραχθο.

ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ: είναι η χερσόνησος που προεκτείνεται δυτικά της ασιατικής ηπείρου σε μια νοητή γραμμή που ξεκινά από τον κόλπο της Αλεξανδρέττας (Ισσός) έως την Τραπεζούντα της Μαύρης Θάλασσας. Βρέχεται από τρεις θάλασσες, τον Εύξεινο Πόντο (Μαύρη Θάλασσα) στο Βορρά, τη Μεσόγειο στο Νότο και το Αιγαίο δυτικά. Το μέγιστο μήκος είναι 1044 χλμ. και το μέγιστο πλάτος 509 χλμ. αντίστοιχα.

H M. Ασία από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών και κυρίως σημείο συνάντησης μεταναστευτικών φυλών που μετακινούνταν από την ανατολή προς τη δύση ή και αντίστροφα ενίοτε. Εκεί κατέληγαν παλιοί εμπορικοί δρόμοι από το εσωτερικό της Μ. Ασίας (Μεσοποταμία, Παλαιστίνη κα).

ΜΙΜΗ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ: Επικεφαλής της Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ Θεσσαλίας, καπετάνιος του αντάρτικου ιππικού, υπήρξε η θρυλική μορφή του κάμπου στον αγώνα κατά των φασιστών κατακτητών. Με διεθνή αναγνώριση για τη νικηφόρα μάχη κατά Γερμανών στην Πόρτα Τρικάλων και για τη μάχη διάσωσης της σοδειάς.

Σύμβολο του τοπικού εθνικού αγώνα ο Μίμης Μπουκουβάλας. Έλαβε μέρος σε μια από τις πιο σημαντικές σελίδες της πολύχρονης ιστορίας της πόλης της Λάρισας (Απελευθέρωσή της στις 23-10-44) και αγωνίστηκε για να ορθοποδήσει αυτή μετά από τις δύσκολες μέρες της σκλαβιάς.

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΛΗ – ΒΡΑΤΣΑΝΟ: Ο Αντώνης Βρατσάνος, (πραγματικό επίθετο Αγγελούλης) Ο Βρατσάνος γεννήθηκε στη Λάρισα. Στον Ελληνοιταλικό πόλεμο συμμετείχε στο αλβανικό μέτωπο ως έφεδρος ανθυπολοχαγός. Μετά την πτώση της Ελλάδας στους ναζιστές κατακτητές, ο Βρατσάνος πέρασε στις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης, ως μέλος του ΕΑΜ. Στον ΕΛΑΣ αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος σαμποτέρ της Εθνικής Αντίστασης, συμμετέχοντας στα πλέον

σημαντικά σαμποτάζ εις βάρος των κατακτητών. Στη δράση του συμπεριλαμβάνεται η ανατίναξη τραίνου στην κοιλάδα των Τεμπών που κατευθυνόταν στο Ανατολικό Μέτωπο γεμάτο γερμανούς το Φλεβάρη του 1944. Σκοτώθηκαν 450 Γερμανοί, εκ των οποίων οι 150 ήταν αξιωματικοί. Τo 2007 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τον παρασημοφόρησε για τη Αντιστασιακή του δράση. Πέθανε το Νοέμβριο του 2008.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ