ΟΙ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ; «ΕΛΑΧΙΣΤΑ» ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ

Μια μελέτη για τις μαστογραφίες, που γίνονται εδώ και 25 χρόνια, είχε ένα αναπάντεχο συμπέρασμα: η μαστογραφία φαίνεται να είναι άχρηστη, στην καλύτερη περίπτωση…

Οι New York Times αναφέρουν ότι η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο British Medical Journal, έχει συγκλονίσει την ιατρική κοινότητα εν μέρει επειδή είναι μία από τις πιο ενδελεχείς μελέτες της διαδικασίας, μέχρι σήμερα.

Ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερες από 89.835 γυναίκες του Καναδά, οι μισές από τις οποίες -επελέγησαν τυχαία- έκαναν μαστογραφίες. Οι άλλες μισές εξέταζαν μόνες το μαστό τους.

Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των θανάτων από καρκίνο του μαστού και στις δύο ομάδες ήταν ίδιο. Η μόνη αισθητή επίπτωση των μαστογραφιών ήταν το αυξημένο ποσοστό διάγνωσης κατά 22%, ή “υπερδιάγνωσης” -“overdiagnose”- ασθενών που έπασχαν από μη θανατηφόρα μορφή του καρκίνου και ως εκ τούτου, θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει τις χειρουργικές επεμβάσεις, τη χημειοθεραπεία και θεραπείες ακτινοβολία.

Δεν είναι η πρώτη μελέτη που επισημαίνει την ελάχιστη επίδραση των μαστογραφιών, ούτε είναι η τελευταία λέξη σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο-να- μετρηθεί πεδίο, αλλά η εφημερίδα New York Times αναφέρει ότι η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία θα την λάβει υπόψη, μαζί με κάθε άλλη μελέτη για τις μαστογραφίες, στις κατευθυντήριες γραμμές που θα δοθούν φέτος.

Αν θα μπορέσουν να επηρεάσουν τις συμβουλές των ιατρών εξαρτάται από το πόσο βάρος θα δώσουν οι ίδιοι στα πολωτικά νέα ευρήματα.

Προς το παρόν, οι ιατρικές κατευθυντήριες γραμμές όλων των χωρών, εκτός της Ελβετίας, είναι να συνεχίζουν να γίνονται κανονικά οι μαστογραφίες.

healthland.time.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ