ΈΡΕΥΝΑ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΠΑΡΑΚΕΤΑΜΟΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΚΥΟΥΣ;

ΕΓΚΥΟΣΙδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα αποτελέσματα μίας νέας επιστημονικής έρευνας, καθώς δείχνουν, για πρώτη φορά στα χρονικά ότι η λήψη παρακεταμόλης από τις εγκύους σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο γέννησης υπερκινητικών παιδιών με ελλειμματική προσοχή…

Αναλυτικότερα, η μελέτη, η οποία διεξήχθη από Αμερικανούς και Δανούς ερευνητές, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση παρακεταμόλης ή ακεταμινοφαίνης που περιέχεται σε γνωστά παυσίπονα και αντιπυρετικά όπως το ντεπόν και το παναντόλ, και η οποία, μέχρι στιγμής, θεωρείται ασφαλής για τις εγκύους, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο γεννήσεως παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) – μια νευρο-συμπεριφορική διαταραχή άγνωστης αιτιολογίας, από την οποία πάσχει έως το 5% των παιδιών, με συμπτώματα από πιο απλά έως πιο σοβαρά.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Δρ. Ζεγιάν Λιού από το Τμήμα Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια – Λος Άντζελες (UCLA), μελέτησαν στοιχεία για περισσότερες από 64.000 γυναίκες, εκ των οποίων πάνω από τις μισές ανέφεραν ότι πήραν παρακεταμόλη τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Αυτό που διαπίστωσαν, τελικά, οι ερευνητές, ήταν ότι οι γυναίκες αυτές είχαν κατά μέσο όρο 37% μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν ένα παιδί, το οποίο, κάποια στιγμή αργότερα, θα διαγιγνωσκόταν με ΔΕΠΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η παρακεταμόλη ενδέχεται να διαταράξει την φυσιολογική ορμονική λειτουργία και να επιδράσει αρνητικά στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του εμβρύου.

Οι ερευνητές, πάντως, από πλευράς τους, τονίζουν ότι πρέπει να γίνουν περεταίρω μελέτες επί του θέματος προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αρχικά ευρήματά τους, αν και δεν απέκλεισαν το γεγονός η έρευνά τους να αναδεικνύει πιθανώς μία νέα αιτία για την παγκόσμια αύξηση των περιστατικών ΔΕΠΥ.

directnews.gr/

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ