ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΟΚΕΤΟΥ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

ΓΡΑΦΕΙ ο Τάσος Τσιαπλές, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, της Λαϊκής Συσπείρωσης

τσιαπλ1Στο πλαίσιο της “περικοπής κόστους” η συγκυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, έχει ήδη νομοθετήσει το κόψιμο του επιδόματος τοκετού για όλες τις γυναίκες που γεννούν είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό μαιευτήριο. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να ζητά από γυναίκες που έλαβαν το επίδομα τοκετού πριν από ένα χρόνο να το επιστρέψουν με τόκο μέσα σε 15 μέρες, αλλιώς θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις.

Στις σημερινές συνθήκες της άγριας λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος και της επιδείνωσης των όρων ζωής και ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, των εργαζομένων, το επίδομα τοκετού πρέπει να αποτελεί μια ελάχιστη ενίσχυση για να αντιμετωπιστεί ένα μέρος των εξόδων που συνεπάγεται η πρόσθεση ενός νέου μέλους στη λαϊκή οικογένεια.

Ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ που τέθηκε σε εφαρμογή από το Δεκέμβρη του 2012 ορίζει πως το επίδομα των 900 ευρώ δικαιούνται μόνο οι γυναίκες που γεννούν στο σπίτι. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να εξαναγκάσει τις γυναίκες, που έρχονται αντιμέτωπες με τη φτώχεια, να βλέπουν το ποσό του επιδόματος σαν μια μικρή ανάσα και προκειμένου να το λάβουν, να μην απευθύνονται στα δημόσια μαιευτήρια. Αδιαφορεί για τους κινδύνους που συνεπάγεται για τη μητέρα και το παιδί ο τοκετός στο σπίτι, την πιθανότητα επιπλοκών περιγεννητικά και τις συνέπειες στην υγεία ακόμα και στη ζωή μητέρας – παιδιού.

Τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτιούν από τις ελλείψεις, τα κενά και την υποχρηματοδότηση, το επίδομα τοκετού χρησιμοποιείται σαν “δόλωμα” για να παγιδεύσει τις γυναίκες να γεννήσουν έξω από αυτά. Το υπουργείο Υγείας είχε εκτιμήσει πως από τον περιορισμό των τοκετών στα δημόσια νοσοκομεία για το έτος 2013 θα εξασφάλιζε 15 εκ. ευρώ.

Η κυβερνητική πολιτική αποδεικνύει ότι η μητρότητα στον καπιταλισμό, όχι μόνο δεν προστατεύεται, αντίθετα διώκεται.

Η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ, υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες που δικαιούνται και έλαβαν το επίδομα να μην το επιστρέψουν.

Το επίδομα τοκετού να δοθεί σε όλες όσες δεν το έχουν πάρει και να καθιερωθεί από εδώ και πέρα, ανεξάρτητα με το πού θα γεννήσουν και να δίνεται σε όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, άνεργες ή ανασφάλιστες.

Να καλύπτονται στο 100% οι υπηρεσίες Υγείας που σχετίζονται με την πρόληψη, την προστασία του γυναικείου οργανισμού, με τη μητρότητα, τον προγεννητικό έλεγχο μέχρι την εγκυμοσύνη και τον τοκετό μέσα από ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ