ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ Σ/Μ ΛΑΡΙΣΑ

smlar (Αντιγραφή)Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας για τους εργαζομένους στα “Σ/Μ Λάρισα”

Στην κατεύθυνση υλοποίησης των αποφάσεων της Γ.Σ. (Παρασκευή 28-02-2014) των εργαζομένων της επιχείρησης ΣΜ Λάρισα, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση αντιπροσωπείας του σωματείου, της σωματειακής επιτροπής και εργαζομένων στα ΣΜ Λάρισα, με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό.

Σε ανακοίνωσή τους μετά τη συνάντηση οι εργαζόμενοι αναφέρουν:

“Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ενημερώθηκε για τα προβλήματα των εργαζομένων που παραμένουν απλήρωτοι για 9ο μήνα, ενώ ταυτόχρονα τα έξοδα για τη συντήρηση των οικογενειών τους τρέχουν. Με την επιχείρηση να «προσφέρει» τον μισθό των εργαζομένων σε είδος, μέσω της κάρτας που τους παρέχει , η διαβίωση των εργαζομένων της επιχείρησης και των οικογενειών τους γίνεται όλο και πιο δύσκολη, από την στιγμή που δεν μπορούν να  πληρώσουν ΔΕΗ, ΔΕΥΑΛ, αέριο, τηλέφωνο, κοινόχρηστα, δάνεια, ενοίκια κτλ.

Το δεύτερο σκέλος της συζήτησης αφορούσε το μέλλον της επιχείρησης, το οποίο φαίνεται αβέβαιο, με εκατοντάδες εργαζόμενους να ζουν στην ανασφάλεια και τον φόβο, με την επιχείρηση να κρατά κλειστά τα χαρτιά της μέχρι σήμερα και οι εργαζόμενοι να ακούν τις διάφορες φήμες, χωρίς να ξέρουν τι ισχύει και τι όχι, ώστε να μπορούν να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα τη δική τους, αλλά και των οικογενειών τους.

Καλέσαμε τον κ. Αγοραστό, να πάρει θέση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι των Σούπερ Μάρκετ Λάρισα, οι οποίοι αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας, να ασκήσει κι αυτός με την σειρά του ως τοπικός άρχοντας πίεση προς την επιχείρηση στην κατεύθυνση υλοποίησης των αιτημάτων των εργαζομένων, που έχουν να κάνουν με την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας  σε ενδεχόμενη πώληση (μερική ή ολική) της επιχείρησης.

Καλέσαμε επίσης, από κοινού να παρέμβουμε σε εταιρείες κοινής ωφέλειας και τράπεζες, ώστε να μην επιτρέψουμε να κοπεί σε κανέναν απλήρωτο εργαζόμενο, το ρεύμα, το νερό, το αέριο, να μην γίνει έξωση, να μην επιτρέψουμε κανένα πλειστηριασμό κατοικιών για χρέη στις τράπεζες. Όλα αυτά βέβαια με την προϋποθέτουν και την μαζική συμμετοχή των εργαζομένων.

Επίσης, χτες το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση που είχε αποφασιστεί στην Γ.Σ. της περασμένης Παρασκευής, προκειμένου να καλέσουμε τον Λαρισαϊκό λαό να στηρίξει τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της αλυσίδας ΣΜ Λάρισα, κάνοντας γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Έγινε πορεία στους δρόμους της πόλης και μοιράστηκε υλικό με τα αιτήματα.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις είναι μόνο η αρχή. Θα ακολουθήσουν κι άλλες το επόμενο διάστημα, αγωνιστικές κινητοποιήσεις, συναντήσεις και με άλλους τοπικούς φορείς, είτε έχουμε άμεσα εξελίξεις, είτε όχι,  αφού ήδη τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλά.

Άλλωστε εκκρεμεί και η συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας για την άμεση παρέμβασή του για τα παραπάνω προβλήματα.

Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να καθησυχάσουμε, αλλά να επαγρυπνούμε, να μην μείνει κανένας μόνος του, αλλά οργανωμένα, συλλογικά και αγωνιστικά να αντιμετωπίσουμε μαζί την απλωσιά, τις απολύσεις, την εκμετάλλευση και την υλοποίηση των αιτημάτων μας!”

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας για τους εργαζομένους στα “Σ/Μ Λάρισα” αναφέρονται τα εξής:

Σε μία πολύ δύσκολη εποχή για όλους τους εργαζομένους, με την αγοραστική κίνηση να έχει αγγίξει ιστορικά χαμηλά, με τις μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις να ασφυκτιούν μέσα στο υφιστάμενο πολιτικοοικονομικά κλίμα, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις λιανεμπορίας τροφίμων που ξεκίνησε από την πόλη μας για να αναπτυχθεί σε όλο το ν. Λάρισας, η αλυσίδα πλέον των Σούπερ Μάρκετ Λάρισα, ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο, σύμφωνα με δημοσιεύματα που όλο πληθαίνουν.

Οι 650 περίπου εργαζόμενοι στα 41 καταστήματα της εν λόγω επιχείρησης ήδη από τον Δεκέμβρη του 2011 είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με πρωτόφαντες πρακτικές εκ μέρους της εργοδοσίας: η διοίκηση αντικατέστησε υποχρεωτικά την προκαταβολή μισθού από τη “δυνατότητα” να κάνουν οι εργαζόμενοι αγορές από τα καταστήματα της αλυσίδας, έναντι της μισθοδοσίας τους με αποδείξεις. Μάλιστα, το ύψος επί πιστώσει μπορούσε να φτάσει μέχρι και το ποσό της μηνιαίας αμοιβής τους! Μέσα στο 2012 υποχρέωσε το προσωπικό σε υπογραφή ατομικών συμβάσεων και μείωση μισθού κατά 15% με το πρόσχημα να μην κάνει απολύσεις, δέσμευση που φυσικά δεν τηρήθηκε. Μέσα στο 2013 οι απολύσεις συνεχίστηκαν και σήμερα οι εργαζόμενοι, μένοντας απλήρωτοι επί μήνες, βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο της ανεργίας, σε περίπτωση που η επιχείρηση είτε κλείσει είτε πωληθεί –μερικά ή ολικά- σε άλλον ιδιοκτήτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας εκφράζει τη συμπαράστασή του στους εργαζομένους των Σ/Μ Λάρισα, θεωρώντας απόλυτα δίκαια τα αιτήματά τους για εξασφάλιση όλων των εργασιακών τους δικαιωμάτων, άμεση καταβολή δεδουλευμένων προηγούμενων μηνών, καθώς και την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας σε ενδεχόμενη πώληση (μερική ή ολική) της επιχείρησης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ