Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΟΝ … ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ!

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΑξιωματούχοι ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα παραδώσει τον έλεγχο του Διαδικτύου ή τουλάχιστον τη διοίκηση του Διαδικτύου. Και προφανώς θα αναρωτιέστε: «Για περίμενε ένα λεπτό  … η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε τον έλεγχο του Διαδικτύου;”

Και έχετε δίκιο να αναρωτιέστε τί στο καλό συμβαίνει. Εξάλλου, το Διαδίκτυο εξ ορισμού είναι ένα ελεύθερο και ανοικτό παγκόσμιο δίκτυο επικοινωνίας. Ή τουλάχιστον αυτό υποτίθεται ότι είναι.

Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ –κατά κάποιο τρόπο- εφηύρε το διαδίκτυο. Το διαδίκτυο προέκυψε από ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Άμυνας στη δεκαετία του 1960 που ονομάζεται ARPANET, αν και στην πραγματικότητα το δίκτυο δημιουργήθηκε από πολλούς επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Παρ ‘όλα αυτά, εξαιτίας ενός περίπλοκου συνόλου λόγων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατήρησε το διοικητικό έλεγχο ορισμένων τμημάτων του τρόπου λειτουργίας του Διαδικτύου, μέσω μιας μακροχρόνιας σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Εμπορίου και της ICANN (Εταιρία Διαδικτύου για την Εκχώρηση Ονομάτων και Αριθμών). Η ICANN ελέγχει την ανάθεση των τομέων (domains) του διαδικτύου όπως Com,. Org, κλπ.

Οι ειδήσεις της Παρασκευής μετά βίας όμως αποτελούν έκπληξη. Όπως έχετε σίγουρα παρατηρήσει, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη δεχτεί πολλά πυρά για κατασκοπεία ολόκληρο τον κόσμο και οτι θέτει σε κίνδυνο την αρχή του δωρεάν και ελεύθερου Διαδικτύου. Επιπλέον, το Διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο για ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι πολύ ωραίο για τους Αμερικανούς να διατηρούν τον έλεγχό του, ακόμα κι αν πρόκειται για έλεγχο του τρόπου λειτουργίας των domains.

Και τώρα τι γίνεται; Μην ανησυχείτε. Το Netflix δεν πρόκειται ξαφνικά να κλείσει αυτό το Σαββατοκύριακο, και μπορείτε ακόμη να εγγραφείτε σε νέα domains. Αυτό που θα συμβεί τώρα είναι οι ηγέτες από όλο τον κόσμο θα ξεκινήσουν μια συζήτηση για να καταλήξουν σε κάποιο είδος συμβιβασμού. Η ανακοίνωση των ΗΠΑ κατέστησε αρκετά σαφές ότι δεν θα παραδώσει τον έλεγχο στον ΟΗΕ. Είναι βέβαιο ότι ένας νέος διεθνής οργανισμός θα πρέπει να δημιουργηθεί για να αναλάβει τις ευθύνες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς κάτι στα σίγουρα.

Του Adam Clark Estes

gizmodo.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ