ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ ΛΕΝΕ: «ΟΥΚΡΑΝΙΑ; ΟΧΙ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ»

ΚΡΙΜΑΙΑΟι ψηφοφόροι στην Κριμαία αψήφησαν την μίζερη  γκρι και βροχερή μέρα, και πήγαν νωρίς για να ψηφίσουν στο πολύ-αναμενόμενο δημοψήφισμα της Κυριακής. Ο Demyan Kozlov, 27 ετών, οδήγησε μικρή απόσταση από το σπίτι του στην πρωτεύουσα της Κριμαίας, Simferopol (Συμφερούπολη;), για να πάει να ψηφίσει λέγοντας:…

“Επιστρέφουμε στο σπίτι μας μετά από 23 χρόνια στο εξωτερικό, γι ‘αυτό είναι μια μεγάλη γιορτή για μας. Γεννήθηκα στη Σοβιετική Ένωση, είμαι Ρώσος, γεννήθηκα σε ρωσικό έδαφος, γι ‘αυτό θέλω να ζήσω στη Ρωσία.”

Αυτό το συναίσθημα φαίνεται να μοιράζεται η πλειονότητα των ψηφοφόρων  σε όλη την Κριμαία.

“Φυσικά και ψήφισα για τη Ρωσία,” μια γυναίκα απάντησε κοφτά όταν ρωτήθηκε τί ψήφισε. “Για ποιον  άλλον θα έπρεπε  να ψηφίσουμε; Για την Ουκρανία; Για τον πόλεμο; Όχι, ευχαριστώ.”

Όταν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος βγουν επίσημα τη Δευτέρα αναμένεται να δείξουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού θα ψηφίσει υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι στηρίζει ένα παράνομο και αντισυνταγματικό δημοψήφισμα στην Κριμαία, όπου κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει τον έλεγχο. Αλλά οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κριμαίας υποστηρίζουν ότι είναι απλώς θέμα αυτοδιάθεσης.

“Νομίζω ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα είναι ένας έξυπνος άνθρωπος που καταλαβαίνει ότι είναι αδύνατο να αγνοήσει τη βούληση της πλειοψηφίας του πληθυσμού που ζει στην Κριμαία,” είπε ο πρωθυπουργός της, Sergei Aksyonov, στο ABC News.

“Ελπίζω η λογική να επικρατήσει και οι Αμερικανοί θα καταλάβουν ότι σήμερα, οι πολίτες της Κριμαίας  έχουν επίσης το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής.”

ABC News

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ