ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΚΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΡΩΜΑΙΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ 1800 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

0Γράμμα που είχε στείλει στους δικούς του Ρωμαίος στρατιώτης χρειάστηκε δύο χρόνια για να το αποκωδικοποιήσει το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Το γράμμα του Aurelius Polion μιλά για τη νοσταλγία που νιώθει για την πατρίδα του και για τα αδέλφια του που του λείπουν  – ένα γράμμα που παρουσιάζει εντυπωσιακές ομοιότητες του Ρωμαίου στρατιώτη με τους σύγχρονους στρατιώτες…

Το γράμμα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά πριν από έναν αιώνα, αλλά στην κατοχή του Πανεπιστημίου βρισκόταν δύο χρόνια, όσα χρειάστηκε για να το αποκωδικοποιήσει με τη χρήση υπέρυθρης τεχνολογίας.

Η επιστολή αποκαλύπτει πώς ο Aurelius, ένας Αιγύπτιος στρατιώτης που υπηρετούσε σε ρωμαϊκή λεγεώνα στην Ευρώπη, σκεφτόταν να πάρει άδεια για να επιστρέψει στην πατρίδα του επειδή δεν είχε καμία επικοινωνία με την οικογένειά του.

Έγραψε: «Εγώ δεν σταματώ να γράφω σε σας, αλλά εσείς δεν με έχετε στο μυαλό σας.

“Ανησυχώ για σένα, γιατί αν και παίρνεις συχνά επιστολές από μένα, ποτέ δεν μου έγραψες, ώστε να μπορώ να ξέρω πώς είσαι.

“Θα πάρω άδεια από τον διοικητή, και θα έρθω σε σένα ώστε να ξέρεις ότι είμαι ο αδερφός σου.

«Εγώ  δεν ζήτησα τίποτα από εσάς για το στρατό, αλλά σας ρίχνω φταίξιμο, γιατί αν και σας στέλνω γράμματα, κανένας σας δεν με σκέφτεται.”

Η επιστολή με κόπο αποκωδικοποιήθηκε από τον Grant Adamson, υποψήφιο διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Rice, ο οποίος πήρε την ανάθεση το 2011.

Ο Adamson πιστεύει ότι ο Polion είχε ως βάση την περιοχή της σημερινής Βουδαπέστης και μπορεί να είχε ταξιδέψει μέχρι και τη Κωνσταντινούπολη με τη λεγεώνα του.

Είπε: “Ο Polion ήταν εγγράμματος, αν και ο αλφαβητισμός ήταν σπανιότερος από ότι είναι σήμερα, αλλά ο γραφικός του χαρακτήρας, η ορθογραφία του και η ελληνική γραμματική του ήταν ασταθή.”

“Πιθανότατα θα ήταν πολύγλωσσος, θα επικοινωνούσε στα αιγυπτιακά  ή τα ελληνικά στο σπίτι του στην Αίγυπτο πριν πάει στο στρατό.”

Η επιστολή εκτίθεται τώρα στη βιβλιοθήκη Bancroft στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ