ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΕΥ. ΕΝΙΖΕΛΟΣ

βενιζεΔιαβλέποντας τους κινδύνους καθίζησης του κεντροαριστερής Ελιάς και τα συνεπακόλουθα για την κυβερνητική σταθερότητα στις 26 Μαΐου, ο κ. Βενιζέλος οξύνει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης, παίρνοντας πάνω του το δύσκολο έργο μίας αναμέτρησης, που ίσως σημάνει το πολιτικό τέλος του ΠΑΣΟΚ,

αλλά και τον επαναπροσδιορισμό των κυβερνητικών συμμαχιών – στοιχεία, που πιθανόν να επηρεάσουν δραματικά και τη δική του τύχη στο πολιτικό σκηνικό!

Ανοίγοντας ένα κύκλο προεκλογικών εμφανίσεων στην τελική ευθεία προς τις κάλπες – με την κυριακάτικη συνέντευξή του στο Mega – ο κ. Βενιζέλος έστειλε πολλά μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις, εσωκομματικές και άλλες, πιθανόν και για να μετρήσει αντιδράσεις. Με την δήλωσή του ότι η ιστορία της χώρας ίσως να ήταν διαφορετική εάν είχε κερδίσει αυτός την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 2007, έναντι του Γιώργου Παπανδρέου, ουσιαστικά έριξε μια προειδοποιητική βολή ότι δεν θα είναι και τόσο πρόθυμος αποδιοπομπαίος τράγος την επομένη των εκλογών και σε περίπτωση δεινής ήττας. Ο κ. Βενιζέλος φαίνεται να επιλέγει τακτική ρήξης με την παπανδρεϊκή πλευρά και μετά βίας συγκρατείται αυτό το διάστημα να μην καταγγείλει ανοιχτά ότι δέχεται υπονόμευση από τον πρώην πρωθυπουργό και τους πιστούς σε αυτό παράγοντες της παράταξης και του Κινήματος.

Η σχετική αποστροφή πάντως έγινε δεκτή μάλλον με σκωπτικά σχόλια από πρώην ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που παραμένουν προσκείμενα στον κ. Παπανδρέου και τα οποία επιμένουν να παραπέμπουν στην επόμενη ημέρα των εκλογών, εκτιμώντας ότι έρχεται συντριβή με ευθύνη του κ. Βενιζέλου. «Με άλλον θα πρέπει να συζητήσει απόν τις 26 Μαΐου ο Σαμαράς και όχι με τον Βενιζέλο» έλεγε ενδεικτικά ένθερμος παπανδρεϊκός, εννοώντας τον αυξημένο ρόλο που θα αποκτήσει μετά τις ευρωεκλογές ο πρώην πρωθυπουργός.

Αλλά και στο μέτωπο με τη ΔΗΜΑΡ τα πράγματα δεν πάνε καλύτερα. Παρότι ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε άνοιγμα στον Φώτη Κουβέλη, με αφορμή τη δήλωση του τελευταίου ότι μετά τις ευρωεκλογές είναι ανοιχτός σε συζήτηση για την κεντροαριστερά, η απάντηση του τελευταίου, μετά τη συνέντευξη του αντιπροέδρου, ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν έχει θέση στις διεργασίες αυτές, πάγωσε εκ νέου τη Χαριλάου Τρικούπη. Γίνεται σαφές πλέον ότι ο κ. Κουβέλης δεν θέλει σε καμία περίπτωση ως συνομιλητή του τον κ. Βενιζέλο και αυτό φαίνεται να είναι κάτι που δύσκολα θα αλλάξει ακόμη και μετά από οποιοδήποτε αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές.

Πάντως ο κ. Βενιζέλος έχει θέσει ως προτεραιότητα, πριν την οποιαδήποτε αναμέτρηση με τον κ. Παπανδρέου, αλλά και το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών του με τον κ. Κουβέλη, να επανασυσπειρώσει ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2012. Προειδοποίησε προς τούτο ευθέως ότι εάν επιβεβαιωθούν τα γκάλοπ, που δίνουν χαμηλά ποσοστά στην Ελιά, τότε θα υπάρξει πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα και θα τεθεί θέμα κυβερνητικής σταθερότητας. Στο μοτίβο αυτό αναμένεται να επενδύσει αρκετά ο κ. Βενιζέλος στο δρόμο προς τις κάλπες ταυτίζοντας την απρόσκοπτη πολιτική και οικονομική πορεία της χώρας με το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ και, ουσιαστικά, την επιβίωσή του. «Σταθερότητα και προοπτική για τη χώρα δεν υπάρχει χωρίς το ΠΑΣΟΚ και την Ελιά» αναμένεται να είναι το δίλημμα στο οποίο θα επιμείνει με κάθε τρόπο ο κ. Βενιζέλος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ